Pora na ciasto ze śliwkami

W sklepach pojawiły się śliwki. Kolejny sezonowy owoc, który idealnie pasuje do słodkich wypieków. Upiekłam ciasto kruszonka ze śliwkami z dodatkiem amaretto i zmielonych migdałów. Jak dla mnie to jest to idealny deser o tej porze. Ciasto kruszonka ze śliwkami podałam z lodami. Nie ma znaczenia jakie lody wybierzecie, bo do lekko ciepłego ciasta z owocami pasują wszystkie lody.

ciasto_kruszonka_przepis_codojedzenia

Nigdy jeszcze nie próbowałam crumble ze śliwkami. Kiedyś musi być pierwszy raz. Crumble jest lekko chrupiące, bo dodałam zwykłe płątki owsiane zamiast błyskawicznych. Mają one dla mnie więcej smaku.

ciasto kruszonka ze śliwkami przepis

Ciasto ze śliwkami to typowe jesienne ciasto choć na dworze lato w pełni. Pierwsze śliwki są soczyste i bardzo słodkie, po prostu perfekcyjne na ciasto kruszonka, które na pewno znacie również pod nazwą crumble.

ciasto_kruszonka_codojedzenia

Ciasto kruszonka ze śliwkami

6 – 8 porcji

Składniki:

50 g zmielonych migdałów

150 g cukru muscovado

100 g masła, zimnego

150 g owsianych płatków

50 g pszennej mąki

2 łyżki likieru amaretto

600 g śliwek

1 łyżeczka ziemniaczanej mąki

2 łyżki cukru

ciasto kruszonka śliwki codojedzenia

Nastaw piekarnik na 200ºC. Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieść w malakserze, dodaj pokrojone masło i zmiksuj. Kruszonka powinna być dosyć sypka. Jeśli jest zbyt mokra możesz dodać więcej zmielonych migdałów lub mąki. Śliwki przepołów i wyjmij pestki. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaj. Dodaj do śliwek i jeszcze raz wymieszaj. Polej śliwki likierem. Na wierzchu rozprowadź kruszonkę. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut. Podawaj ciasto na ciepło z lodami. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *