Szarlotka to pyszne ciasto kruche z jabłkami, które ja po prostu uwielbiam. Przepis na szarlotkę jest bardzo prosty. Dzisiaj zrobiłam potężną porcję szarlotki, bo u nas w domu to nie tylko ja jem szarlotkę. Zresztą to ciasto można jeść i jeść, na pewno bym je sama pokonała! Też je lubicie?
Jak zrobić szarlotkę?
Zacznijmy od jabłek. Do szarlotki najlepiej pasują soczyste i kwaśne jabłka. Latem najczęściej wypiekam ciasta z papierówkami. Jesienią wybieram Antonówkę, Szarą renetę, lub Macintosh. Jabłka muszą być soczyste i lekko kwaśne. Wtedy upieczony z nich jabłecznik cudownie smakuje.
Szarlotka to takie polskie hygge na jesień. To ciasto owocowe nie ma sobie równych. Poza tym jest proste w wypieku i stosunkowo tanie. Do wyrobu kruchego ciasta polecam prawdziwe masło. Lubię szarlotkę przykrywaną i posypaną cukrem pudrem po upieczeniu. Tradycyjna szarlotka to ta z dodatkiem gotowanych żółtek.
Dzisiejszy przepis zawiera również żółtka, ale tym razem do kruchego ciasta dodałam surowe żółtka, przez co ciasto ma bardziej intensywny złoty kolor. Czasami piekę szarlotkę z budyniem. Dobra szarlotka to niewątpliwie szarlotka z cynamonem. Mi jest obojętne jakie przyprawy dodam do jabłek. Najważniejsze jest, aby właśnie jabłka dominowały w tym cieście.
Przepis poniżej to szarlotka na bardzo cienkim kruchym cieście, która po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie ją upiec!
Przepis na szarlotkę
24 porcje, forma o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
380 g pszennej mąki
200 g masła, zimnego
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 żółtka
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1,6 kg kwaśnych jabłek, np. antonówka
50 g cukru
Zimne masło posiekać z mąką, solą i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zrobić kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie obrać jabłka, oczyścić z gniazdek i pokroić w ósemki. Przełożyć jabłka do garnka, dodać sól i wanilię. Zagotować i gotować jabłka przez 3 minuty bez pokrywki. Schłodzić.
Podzielić ciasto na 2 porcje. Jedną porcja powinna być nieco większa i służyć do przykrycia ciasta. Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazdek. Pokroić jabłka na ósemki. Jeśli jabłka są bardzo twarde można je lekko obgotować. Ja tak zrobiłam.
Rozwałkować mniejszy kawałek ciasta i wyłożyć nim dno formy. Następnie ułożyć jabłka. Rozwałkować drugą porcję ciasta i przykryć nim jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Wstawić szarlotkę do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec ciasto przez około 40 minut. Jeśli jabłka są surowe to piec nieco dłużej.
Upieczone ciasto ostudzić w formie. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!