Witam Kochani! Jestem wreszcie na urlopie. Spędzam go rodzinnie w domu i robię wszystko żeby się nie nudzić, wszystko czyli wypiekam. Krucha krajanka truskawkowa chodziła za mną od dawna. Kupuję truskawki niemalże codziennie ale zawsze moja połowa podjada tyle, że potem nie starcza na ciasto. S. uwielbia truskawki, choć w tym roku są one takie sobie. Jednak do ciasta jakie by nie były zawsze pasują.
Truskawki świetnie sprawdzają się na kruche ciasto lub ciasto kruszonka. Krucha krajanka truskawkowa to połączenie ciasta kruchego z ucieranym i ciasta kruszonkowego. To ciasto nie jest typowym kruchym ciastem ale też nie jest typowym ucieranym. Bardzo mi odpowiada i świetnie pasuje z owocami. Piekłam je z czarną porzeczką. Ciasto ze śliwkami jest również bardzo smaczne. Chociaż nazywam to ciasto kruche to zaznaczam, że jest nietypowe ale bardzo uniwersalne.
Kruche ciasto z owocami najczęściej podaję z lodami, jeszcze ciepłe. Prawda jest taka, że nie możemy się doczekać, kiedy ciasto wystygnie, więc zmrożone lody są dobrym rozwiązaniem nie mniej pysznym dodatkiem do ciasta z owocami. zdradzę jednak tajemnicę, że to ciasto po wystygnięciu jest również bardzo smaczne. Moje dzieci lubią je jeść na zimno z sosem waniliowym domowej roboty.
Kruche ciasto z owocami jest dla mnie typowym ciastem na wakacje. Latem jest duży wybór na świeże owoce. Jeśli już się zakończył u was sezon na truskawki to z powodzeniem możecie użyć innych owoców do tego ciasta.
Krucha krajanka truskawkowa
prostokątna foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
200 g masła, zimnego
150 g trzcinowego cukru
250 g pszennej mąki
10 g proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
800 g truskawek
Owsiana kruszonka
90 g masła, z lodówki
125 g owsianych płatków
25 g pszennej mąki
90 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Nastaw piekarnik na 170ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem lub najlepiej wyłóż papierem do pieczenia. Aby łatwiej dopasować papier do dna formy zwilż go wodą, zgnieć i potem wyprostuj. Papier staje się miękki i łatwo się układa. Kiedy foremka jest już przygotowana, a piekarnik się nagrzewa pokrój zimne masło w kostkę i włóż do malaksera. Wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Włącz malakser i miksuj ciasto aż się zrobi kruszonka. Następnie wbij dwa jajka i miksuj aż ciasto się połączy. Uwaga, ciasto jest nieco rzadsze niż typowe kruche. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Następnie z podanych składników przygotuj kruszonkę. Do kruszonki można użyć białego cukru lub cukru trzcinowego. Rozprowadź równomiernie schłodzone ciasto. Usuń szypułki z truskawek i ułóż je na spodzie ciasta. Następnie pokrusz kruszonkę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika, przestudź i pokrój na kwadraty. Podaj z waniliowymi lodami lub sosem waniliowym. Smacznego!
6 komentarzy
Wow wygląda rewelacyjnie :)
Dziękuję!
coś dla mnie 😍
Super!
Idealne na deser ;)
O tak, póki jeszcze są truskawki!