No to jemy jabłka! Na stole stole stoi cudowna szarlotka z papierówek. Zawsze czekam na pierwsze papierówki i na szarlotkę. Dzisiaj bardzo tradycyjny przepis, a mianowicie polska szarlotka z ugotowanymi żółtkami. Przepadam za tym ciastem, ale pod warunkiem, że jest upieczone z kwaskowatych jabłek.
Pierwsze papierówki świetnie się nadają do tego staropolskiego wypieku.
Uwielbiam te jabłka, które są wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Takie jabłka rosły w ogrodzie mojej babci. Jedliśmy je kilogramami. Dlatego bardzo lubię papierówki i inne typowe polskie jabłka, które nie tylko są idealne do jedzenia na surowo, ale też pasują do wypieków.
Jest to mój ulubiony owoc, a tradycyjna szarlotka z papierówek to główny letni wypiek. Zawsze kiedy się pojawią papierówki piekę ciasto z jabłkami i dodam, że znika ono ze stołu w zadziwiającym tempie.
Tradycyjna szarlotka z papierówek
na dużą blachę z piekarnika
Składniki:
½ kg mąki pszennej
300 g masła, zimnego
5 żółtek, ugotowanych na twardo i zmielonych
150 g cukru + 3 łyżki cukru pudru
1 – 1 ½ kg kwaskowatych jabłek, u mnie papierówki
1 łyżka waniliowego cukru
szczypta soli
Masło, żółtka, cukier puder i mąkę połącz palca. Nie zagniataj. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Pierwszym wyłóż blachę.
Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cukrem waniliowym i ułóż na spodzie. Przykryj jabłka resztą ciasto. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku na 175ºC przez około 50 minut. Ostudzone ciasto pokrój oprósz cukrem pudrem i pokrój na kwadraty.
5 komentarzy
Kocham szarlotki, fajny przepis z tymi żółtkami, niczym mazurek :)
Właśnie ciasto kruche ma podobny smak…
Z papierówek pierwsza klasa….
Oj tak!
jejku jak pysznie wygląda