357
Uwielbiam to ciasto , bo jest tak proste w pieczeniu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pokruszyć, przełożyć owocami znowu pokruszyć i tarta kruszonkowa z makiem i owocami jest gotowa do wypieku. Poza tym nie trzeba czekać aż tarta wystygnie, tylko od razu można ją jeść z lodami.
Upiekłam tartę kruszonkową z moimi ulubionymi jabłkami z dodatkiem malin ale nie mogę się doczekać świeżych,leśnych owoców i tarty jagodowej.
Kruche ciasto na tartę wzbogaciłam o mak, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Owoce oczywiście można wybrać dowolne.
Tarta kruszonkowa z makiem i owocami
Składniki:
na foremkę o średnicy 27 cm
Kruszonka
- 1 ½ dl brązowego cukru
- 1 ½ dl wiórków kokosowych
- 1 ½ dl płatków owsianych
- ½ dl maku
- 2 ½ dl mąki
- 250 g smör, zimne
Nadzienie
- 8 dużych jabłek
- 100 g malin, ja miałam mrożone
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kruszonkę połącz w całość nie ugniatając. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazdka.
- Zimne ciasto podziel na pół i część pokrusz jako spód tarty. Ułóż jabłka do góry dziurkami i wypełnij je malinami. Pokrusz równomiernie resztę ciasta.
- Piecz tartę na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. Podawaj na ciepło z waniliowymi lodami.
2 komentarze
bardzo lubię gruszki w wypiekach; a z takimi dodatkami to musi pyć pyszniutka ta tarta
Tez Lubie gruszki w wypiekach!