Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin z jabłkami jeszcze zdążę zrobić, bo jabłka dostępne przecież przez cały rok. Przepis pochodzi od znanego francuskiego cukiernika osiadłego w Szwecji Sébastien Boudet. Przepis dostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską solą jakoś się zbytnio nie przejęłam i użyłam soli morskiej.
Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła po skosztowaniu tarte tatin…Niebo w gębie!
Jestem bardzo zadowolona z mojej żeliwnej patelni . Sprawdziła się w pieczeniu bez problemu. Warto mieć takie naczynie, bo jest naprawdę przydatne.
Tarte tatin z brzoskwiniami
żeliwna patelnia o średnicy 26 cm
Składniki:
Ciasto na tartę tatin
210 g masła, zimnego
150 g cukru
250 g mąki
10 g proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli morskiej
2 jajka
Nadzienie brzoskwiniowe
150 g cukru
70 g masła
7 brzoskwini lub nektarynek
Do podania
bita śmietana
creme fraiche
sok z cytryny
cukier, opcjonalnie
Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Wsyp cukier na patelnię, wstrząśnij aby się równomiernie rozprowadził po dnie. Nastaw płytę na poziom 3, cierpliwie i powoli rozpuszczaj cukier. Trwa to około 20 minut. Karmel powinien być jasno złoty. Zbyt ciemny karmel będzie gorzki i do wyrzucenia.
Dodaj teraz masło i mieszaj aż będzie jednolita masa. Przekrój brzoskwinie lub nektarynki na pół i ułóż grzbietem do dna patelni. Ułóż ciasno, jedna przy drugiej. Przykryj papierem do pieczenia, nastaw kuchnię na najniższy poziom i duś przez 8 minut.
Nastaw piekarnik na 150ºC. Zdejmij z kuchni patelnię. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij na placek o średnicy dna. Przykryj brzoskwinie ciastem mocno dociskając. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tartę przez godzinę. Upieczone tarte tatin odstaw na 5 minut.
Przykryj okrągłym półmiskiem o średnicy nieco większej niż patelnia i odwróć. Zawartość powinna lekko odejść od dna. Jest to najbardziej ekscytujący moment. Udało się, brzoskwinie leżą perfekcyjnie!
Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj zimny creme fraiche lub gęstą kwaśną śmietanę i ewentualnie cukier. Tarta jest bardzo słodka, więc ja nie dodawałam cukru.
18 komentarzy
Wygląda rewelacyjnie :) Uwielbiam pieczone brzoskwinie!
Piękna w całej swej okazałości :)
Ja kiedyś często robiłam, uwielbiam ten smak karmelu, ale potem mi gdzieś podczas przeprowadzki zaginęła patelnia ze zdejmowaną rączką i nie miałam już jak robić tej tarty ;)
Wow! Wygląda fenomenalnie na zdjęciach, a zapewne smakuje jeszcze lepiej! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis!
This pie is so traditional. I think everybody like it. Thanks for sharing the recipe.
Bardzo apetyczny deserek :)
Te karmelizowane owoce prezentują się tak pysznie <3
Tarta jest mistrzowska Gosiu!
Może mi też taka się uda…
A za nagrodę bardzo bardzo dziękuję!!!
Na pewno się uda
Lubię Tatin, ale z brzoskwiniami nie miałam okazji próbować. Wygląda pysznie )
Można z różnymi owocami. W Paryżu jadłam ze śliwkami i wiśniami, polecam!
Wygląda niesamowicie apetycznie. Niebo w buzi :)
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Bardzo chętnie bym zjadła chociaż mały kawałeczek :)
Dotychczas nie miałam pojęcia, że taka tarta istnieje.
Szczerze mówiąc lubię brzoskwinie, więc bardzo mnie zainteresował przepis.
Super.
Pozdrowionka serdeczne :)
Naprawdę!?O to musisz koniecznie wypróbować ten przepis!
mega apetycznie wygląda
Dzięki!
Genialne ciasto!