Pora na jabłecznik na krachym spodzie! Uwielbiam ciasto z jabłkami, a jabłecznik najbardziej. Taki typowo polski, mocno jabłkowy. Jabłka muszą być winne i kruche, a kruchy spód cienki i delikatny. Chyba mi się udało, bo moja rodzinka obaliła jabłecznik w ciągu niedzieli. Dodam, że piekłam ciasto po południu, więc z niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo aby zjeść cały placek!
Jabłecznik
Składniki:
prostokątna foremka 25 cm x 35 cm
Kruche ciasto
250 g orkiszowej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru
3 żółtka
½ łyżeczki soli
150 g masła, zimnego
Nadzienie
1,5 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Beza
3 białka
szczypta soli
120 g cukru
30 g brązowego cukru
100 g kokosowych wiórków
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Najpierw posiekaj nożem zimne masło z mąką, solą i proszkiem. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodaj żółtka i zagnieć delikatne ciasto. Owiń w folię i zamroź. Ciasto na spód można przygotować dzień wcześniej. Można również przyrządzić większą porcję i zamrozić do innych wypieków. Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój na plasterki. Przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny, wanilię i zagotuj. Gotuj aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe. Zetrzyj ciasto na tarce i wyłóż nim formę lekko ugniatając. Następnie wyłóż jabłka.
Ubij pianę z białek z solą. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij dodawać po łyżce cukru, a na koniec wsyp kokosowe wiórki. Użyłam mieszanki z cukru białego i brązowego, dlatego moja beza jest lekko beżowa. Pokryj ciasto równomiernie bezą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 45 minut. Uważaj aby beza za bardzo się nie przyrumieniła. W razie czego przykręć piekarnik. Beza powinna być sztywna przy dotyku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki. Smacznego!
9 komentarzy
muszę zrobić bo super wygląda!
Już wiem , że znowu je upiekę!
juz dodalam do ulubionych i z przepisu na pewno skorzystam
Polecam!
Prezentuje się pysznie, bardzo słodko i mocno jabłkowo :) Kokosowa beza mnie intryguje :)
Moje ulubione!
Kochamy wszelkie jabłeczniki i serniki równie bardzo, więc tym ciachem byłybyśmy na pewno zachwycone :D
Na pewno!
jabłecznik wreszcie upiekłam, na trochę mniejszej blaszce więc ciasto jest nieco grubsze; bardzo smaczne ciasto