Spędzamy weekend u syna w Sztokholmie. Pogoda jest okropna, cały czas pada, wieje mocno, naprawdę ciężko wystawić nos za okno! W nocy przeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do kawy.
Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem.
Tarta gruszkowa z migdałami
Składniki:
okrągła forma o średnicy 30 cm
Spód do tarty
225 g mąki
180 g masła zimnego
90 g cukru
otarta skórka z jednej cytryny
1 duże jajko
szczypta soli
Nadzienie do tarty
150 g cukru
75 g masła, miękkiego
3 jajka
240 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
5 gruszek średniej wiekości
Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut.
Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku i waniliowy ekstakt, miksuj między kolejno dodawanymi jajkami. Na koniec dodaj migdały i zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów.
2 komentarze
Ciekawy blog, Może inspirować, Zdjęcia są dobre, a to jest dodatkowy argument
Dziękuję!