Przyznam, że nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu urośnie mój rabarbar. Urodzaj na rabarbar jeszcze nie w pełni, więc do dzisiejszego wypieku oprócz rabarbaru dodałam również maliny. Upiekłam ciasto kruszonka zwane crumble. Uwielbiam to ciasto, bo jest to deser zachciewajka, który można przygotować szybko. Płatki owsiane i masło zawsze znajdą się w mojej kuchni. Dodatkowo posypałam crumble migdałowymi płatkami.
Ciasto kruszonka nigdy nie zdąży ostygnąć. Cała rodzinka lubi je na ciepło z lodami. Kupiłam dzisiaj lody bio truskawkowe, no bo kto powiedział, że ciasto kruszonka trzeba jeść z waniliowymi lodami! Mam nadzieję, że rabarbar urośnie do następnej niedzieli, bo crumble był niezwykle popularny i zniknął w mgnieniu oka. Dzieciaki już się dopytują, kiedy znowu je upiekę.
Jeśli lubicie ciasto kruszonka, ale nie możecie jeść glutenu proponuję wersję bezglutenową, crumble z gryczanych płatków. Oczywiście do crumble można użyć dowolnie wybrane owoce. W moim przypadku są to owoce, które akurat mam w domu. Rabarbar nie jest owocem ale jakże pożądanym warzywem w tym wypieku!
Ciasto kruszonka z rabarbarem
6 porcji
Składniki:
250 g owsianych płatków
50 g zmielonych migdałów
2 łyżki pszennej maki
¼ łyżeczki soli
150 g masła, zimnego
100 g brązowego cukru + 3 łyżki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
300 g rabarbaru
300 g mrożonych malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g migdałowych płatków
Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj owsiane płatki, zmielone migdały, wanilię, sól, mąkę i cukier. Miksuj do połączenia składników czyli utworzenia kruszonki. Do żaroodpornego naczynia wysyp zamrożone maliny. Obierz rabarbar i pokrój w kostkę. Dodaj do malin. Oprósz owoce cukrem i ziemniaczaną mąką i lekko przemieszaj. Przykryj owoce kruszonką. Na wierzchu posyp ciasto migdałowymi płatkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika. Podziel do miseczek i udekoruj gałką lodów. Smacznego!
2 komentarze
Pysznie wygląda 😊
Rabarbar i kruszonka to musi być idealny deser. Rabarbar totalnie kojarzy mi się z wiosną, świeżością i najpyszniejszymi deserami i kompotami.