Ciasto to słodka przyjemność. Praktycznie w tygodniu nie jemy nic słodkiego ale kiedy przychodzi weekend to staję na wysokości zadania i piekę jak szalona. Ciasto na niedzielę to konieczność. O tej porze najczęściej jest to ciasto z owocami. Wiosna i lato to pora na rabarbar, więc słodkie wypieki z rabarbarem pojawiają się na blogu niemalże przez cały ten czas.
Pewnie większość z Was ma rabarbar w przydomowym ogródku. Ja mrożę rabarbar na zimę ale też robię dżem rabarbarowo – truskawkowy… No właśnie truskawki! Ulubiony owoc mojego męża. Może je jeść kilogramami. Ja też, choć ciasta z truskawkami są wybitnie smaczne!
Truskawki są idealne do serników na zimno. Łatwo się miksują i nie mają pestek. Nie trzeba ich zatem przecierać przez sito. Truskawki świetnie pasują w drożdżowych wypiekach. Drożdżowe z truskawkami lub słodkie bułeczki są przepyszne i u nas znikają w zawrotnym tempie.
Nie znam osoby, która by nie lubiła puszyste drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżowe z owocami to prawdziwy hit lata. Obok drożdżowego często wypiekam kruche z owocami. W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne i idealne na kruche ciasto.
Kolejnym owocowym ciastem, bez którego nie m dla mnie lata jest szarlotka z papierówkami. Ta odmiana jabłek jest stara jak świat! Te jabłka nadawały się do jedzenia podczas żniw. Pamiętam z dzieciństwa, bo obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami.
Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim.
Ciasto z owocami to pyszny deser na każdą okazję. Pavlova z borówkami, truskawkami i pysznym kremem z marakui to mój ulubiony deser, który powstaje małym nakładem pracy. Pieczenie bezy mam opanowane do perfekcji. Pavlova można przełożyć bitą śmietaną lub owocowym kremem. Świeże owoce do dekoracji sprawiają, że Pavlova smakuje nie tylko wybornie ale i wygląda bardzo efektownie.
P.S.
Masz ochotę na ciasto na zdjęciu, kliknij w zdjęcie aby przejść do przepisu.
3 komentarze
I na które tu się zdecydować? chyba na każde po kawałku ;)
Pewnie!
Wakacyjne kruszonki z owocami i masłem orzechowym to moje ulubione smakołyki, za którymi szaleje moja cała rodzina. Często robię również drożdżówki z rabarbarem. Smak niesamowity!