Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Oh, od dawna zbierałam się do pieczenia drożdżowego. W końcu jest moje pierwsze w tym roku ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Lubicie drożdżowe ciasto z truskawkami.  Ja przepadam. Jeszcze nie zdąży dobrze ostygnąć i już je podjadam. Zaczyna się się od tego, że odcinam brzegi…Kawałek jeden za drugim i ciasto znika w mgnieniu oka. Ciasto drożdżowe to moim zdaniem najłatwiejsze ciasto. Znam je od dziecka. Obie babcie zawsze robiły drożdżowe do mleka…Dbały o wnuków. Dlatego pewnie mam taki sentyment do tego ciasta.

ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe można upiec z truskawkami, a jak przyjdzie sezon to i z jagodami, porzeczkami, agrestem, rabarbarem czy śliwkami. To ciasto drożdżowe jest po prostu uniwersalne. Jak nie macie ochoty na owoce to można je upiec jedynie z kruszonką.

drożdżowe truskawkowe

drożdżowe przepisCiasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Forma prostokątna 18 cm x 30 cm

450 g pszennej mąki

35 g świeżych drożdży

225 ml podgrzanego mleka

1 jajko

100 g rozpuszczonego masła

½ łyżeczki soli

500 g truskawek

1 łyżka ziemniaczanej mąki

Kruszonka

100 g pszennej mąki

60 g masła zimnego

80 g cukru pudru

ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, jajko i sól. Zarób gładkie ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Zarabiaj ciasto aż masło ładnie wsiąknie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto przemieszaj lekko w misce, jakby układając warstwy jedną na drugą. Przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź lekko palcami zwilżonymi olejem. Truskawki przekrój na pół, oprósz mąką ziemniaczaną i lekko wstrząśnij miską. Rozprowadź po cieście. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Po 10 minutach wyjmij z foremki i wystudź do końca na metalowej kratce. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *