Dzisiaj przyrządziłam malutkie klopsiki z kurczaka, groszku i feta. Mało tego, doprawiłam je kolendrą i miętą. Tak mnie jakoś wzięło…Malutkie klopsiki są mięciutkie, aromatyczne i świetnie pasują do spaghetti i pomidorowego sosu. Są naprawdę małe ale przyrządza się je szybko.
Właściwie te klopsiki z kurczaka można jeść z czym popadnie. Jutro przedstawię Wam inną wersję podania. Na pewno się przyda, bo pewnie tak jak ja gotujecie czasami obiady na dwa dni, więc warto je urozmaicić dodatkami. Dzisiaj jedliśmy je z makaronem, jutro…Zobaczycie jutro! Malutkie klopsiki z kurczaka smażę bardzo krótko, bo mielone mięso z kurczaka szybko robi się gumowate. Dodatek groszku, ziół i feta do farszu spulchnił je. Ale i tak smażyłam krótko.
Malutkie klopsiki z kurczaka
4-6 porcji
Składniki:
500 g mielonego z kurczaka
150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
100 g sera feta, owczego
2 ząbki czosnku, duże
mały pęczek świeżej kolendry
mały pęczek świeżej mięty pieprzowej
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
Sos pomidorowy
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
250 g spaghetti
2 dymki
1 łyżka oliwy
Groszek blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. odcedź i opłukaj zimną wodą. Wrzuć do malaksera. Dodaj pokrojoną kolendrę i miętę oraz pokruszoną feta. Zmiksuj. Przełóż masę na miskę, dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj na farsz. Farsz będzie luźny ale taka jego natura. Mielone z kurczaka szybko się smażą i trzeba uważać aby nie były suche.
Rozgrzej masło. Z farszu zrób około 40 klopsików. Smaż porcjami, ruszając patelnią aby się równomiernie zrumieniły. Ugotuj sos. Pomidory wlej do garnka, dodaj drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dopraw solą. Wlej ocet balsamiczny i gotuj sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy nabierze mocno pomidorowego smaku.
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni zeszklij pokrojone uprzednio dymki i wymieszaj z makaronem. Przełóż makaron na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż klopsiki. Smacznego!
2 komentarze
Nie przepadam za kurczakiem, ale te klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :)
Wyglądają bardzo apetycznie, mimo że za fetą nie przepadam :)