Poradnik kulinarny

popcorn_2

Jak zrobić popcorn?

Pop­corn to szybka i pro­sta prze­ką­ska na fil­mowy wie­czór lub imprezę. Za popcor­nem prze­pa­dają nie tylko dzieci ale i doro­śli. Pra­żona kuku­ry­dza z dodat­kiem masła lub kar­melu to świetna prze­ką­ska na każdą oka­zję….

olejrzepakowy_obiad_zdrowie_dosmazenia_codojedzenia

Jaki olej używać do smażenia?

Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z…

jakie-produkty-warto-zamrazac

Jakie produkty warto zamrażać?

Zamrażanie to jedna z metod przedłużania przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Jest ona bardzo prosta, skuteczna i zdrowa. Warto wiedzieć, że zamrażanie produktów spożywczych nie wymaga dodawania substancji konserwujących, a…

serek bieluch przepis placki codojedzenia

Pyszny kremowy serek Bieluch

Serek Bieluch to lekki, kremowy i naturalny serek. Dlaczego piszę naturalny? Serek Bieluch zawiera jedynie mleko pasteryzowane i kultury bakterii mleczarskich. Jest wolny od zagęszczaczy i wzmacniaczy smaku. Jak dla…

marynowany ogórek meksykański codojedzenia

Co to za warzywo?

Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa przypomina arbuza, w środku wygląda jak ogórek, a smakuje jak…

Kozieradka – zdrowa przyprawa

Znacie kozieradkę? Używacie ją często? Kozieradka to przyprawa stosowana głównie w kuchni hinduskiej, tajlandskiej i perskiej. Przyprawa ta jest znana od wieków. Nasiona kozieradki mają wiele właściwości w tym również…

smażony ryż przepis na resztki codojedzenia

Jak wykorzystać resztki ryżu?

Jak wykorzystać resztki ryżu? W mojej kuchni ryż się nigdy nie marnuje. Mam nadzieję, że Wy również nie wyrzucacie ryżu. Jest wiele prostych przepisów , do których można wykorzystać resztki…

przepis na dukkah codojedzenia blog

Czy wiecie co to jest dukkah?

Ostatnio natrafiłam na przyprawę zwaną dukkah. Nigdy się wcześniej z nią nie spotkałam. Przepis na dukkah to właściwie mieszanka przypraw, nasion sezamu i laskowych orzechów. Przyprawę bez problemu można przygotować…

broccomole

Ulubione przepisy z awokado

Jakie są Wasze ulubione przepisy z awokado? Uwielbiam awokado i jem je prawie codziennie. Zazwyczaj dodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne…

mrozoneowoce_maliny_jezyny

Mrożone owoce – jak je wykorzystać

Mrożenie to jeden z najstarszych sposobów na przechowywanie żywności – praktycznie od zawsze ludzie mrożą warzywa, owoce, mięso a nawet gotowe dania. To świetny sposób na przedłużenie świeżości produktów, ułatwienie…

matcha herbata blog kulinarny codojedzenia infulencer

Matcha – spróbuj nowej herbaty

Co pewien czas na rynku pojawiają się innowacyjne smaki, a dzięki postępującej globalizacji możemy w Polsce próbować wielu smacznych specjałów z wielu zakamarków świata. Na polskie stoły trafiają różne do…