Poradnik kulinarny

jak sprawdzić czy jajka są świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Uwielbiam półpłynną jajecznicę lub omlet na śniadanie! Jajka są zdrowe, smaczne i niedrogie. Jajka mogę jeść codziennie. Ale jak sprawdzić czy jajko jest świeże kupując je…

Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły

Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.

Rośliny strączkowe – porady

Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia.

Jak zrobić zakwas żytni?

Mój zakwas żytni skończył juz trzy lata. Tak, tak, własny zakwas chlebowy zrobiony i przechowywany należycie nigdy nie padnie. Za każdym razem jak tylko piekę chleb na zakwasie ubieram odpowiednią ilość…