Świąteczny dylemat – sernik na święta?
Sernik na święta, jaki upiec? Jest to mój coroczny dylemat, więc zazwyczaj piekę dwa rodzaje serników, mniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale…
Sernik na święta, jaki upiec? Jest to mój coroczny dylemat, więc zazwyczaj piekę dwa rodzaje serników, mniejsze ale dwa. Sernik to typowe świąteczne ciasto. Kiedyś nie przepadałam za sernikiem ale…
Styczeń to pierwszy miesiąc realizacji noworocznych postanowień, wśród których z pewnością znaczną część stanowią te, związane ze zdrowym stylem życia. Wraz z początkiem roku, wiele osób przechodzi na dietę, by…
Pożywny i smaczny obiad wcale nie musi być drogi. Przepisy na tani obiad to moja specjalność. Najlepiej zrobić zakupy w supermarkecie, bo jest najtaniej. Czasami robię zakupy z listą produktów…
Lekkostrawny kurczak, który ma niewiele kalorii, a do tego grzyby, głównie składające się z wody. Dwa produkty, z których można stworzyć smakowite cuda, jak pierś z kurczaka w sosie kurkowym,…
Najwspanialsze smaki lata to nie tylko słodkie i soczyste owoce, ale również warzywa – brokuły, bakłażany, cukinie oraz… pomidory, które warto zamknąć w słoiczkach, aby móc skosztować je zawsze wtedy,…
Choć cielęcina ma wiele zalet, często na próżno szukać jej na polskich stołach. Wciąż najwięcej spożywa się u nas wieprzowiny i drobiu. Cielęcina bywa doceniana, ale niestety w znacznie mniejszym…
Pozostało 10 dni do Wielkanocy. W Szwecji zaczynamy świętowanie już w piątek. Długi weekend, więc trzeba przygotować wielkanocne menu, takie aby starczyło na cały ten okres. Gotuję do piątku, a…
Pasztet roślinny stanowi idealny dodatek do kanapek, jednak wiele z produktów kupowanych w sklepach zawiera konserwanty, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. Pyszną i zdrową alternatywę stanowią pasztety wegańskie, które przygotowywane…
W tym roku świętujemy Walentynki w komplecie. Przyjechał do nas nasz najstarszy synuś z dziewczyną. Moje dzieci zażyczyły sobie pizzę na Walentynki, a ponieważ dostałam na gwiazdkę kamień do pieczenia…
Jak wykorzystać resztki serów…Jestem wielbicielką serów i zawsze mam w lodówce mnóstwo ponapoczynanych serów. Czasami są to resztki, które już trochę się obeschły i nie bardzo nadają się na kanapki….
Wpadła mi w ręce książka Niki Segnit Leksykon smaków. Nie jest to zwykła książka kucharska ale biblia smaków. Przeglądając szybko egzemplarz mojej siostry od razu zapragnęłam ją kupić. W tej…
Sylwester już za dwa dni, więc czas wymyślić menu sylwestrowe. Jedzenie na Sylwestra lubię szybkie i łatwe w przygotowaniu, choć niektóre przepisy wymagają częściowego przygotowania jak np. upieczenie chleba na…
Jak upiec biszkopt! To pytanie często zadają sobie osoby, które pragną upiec smaczny tort przełożony kremem i owocami. Tak, dla początkujących w kuchni może to się wydać nie lada wyzwaniem,…
Jak przygotować talerz z serów, wędlin, orzechów i owoców…To nic trudnego. Oczywiście odpowiednia aranżacja ma duże znaczenie dla oka i podniebienia. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sery. Kiedy więc ktoś zaprosi mnie…
Cynamon to przyprawa znana od tysiącleci, smaczna i zdrowa. Mimo wszystko nie należy z nią przesadzać ale jedna łyżeczka dziennie nie zaszkodzi. Cynamon… kto nie zna jego aromatu. Cynamonowa owsianka,…
Jajko – wielu szefów kuchni z pewnością uważa, że ten składnik nie ma już przed nimi żadnych tajemnic. Doceniają je za uniwersalność: można używać ich do zup, sosów, jako przystawkę,…
Lubię czytać angielskojęzyczne blogi kulinarne. Inspiracji do nowych przepisów szukam wszędzie. Większość blogów kulinarnych podaje składniki w cup lub w szklankach. Muszę sobie wtedy jakoś radzić. Do odmierzania najchętniej używam…
U nas w domu mamy tradycję jedzenia słodyczy tylko w sobotę…Pewnie niektórzy z Was podniosą brewki, skoro wiedzą, że częściej niż w sobotę pojawiają się słodycze na moim blogu. Blog…
Lubicie tahini? Zawsze mam w lodówce słoiczek tahini, które wykorzystuję praktycznie do wszystkiego. Ostatnio nawet pokusiłam się na domowe tahini z czarnego sezamu. Czarne jak smoła ale jakby delikatniejsze w…
Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak…