Jak przechowywać sery?

Kanapka z serem to mój przepis na śniadanie. Uwielbiam różne gatunki sera. Ser pleśniowy czy salami zawsze mam w lodówce, zamknięte w naczyniu. Sery bardzo łatwo absorbują zapachy, stąd dobór odpowiedniego naczynia jest bardzo ważny. Ser powinien smakować jak ser, a nie pachnąć czosnkiem czy cebulą.

Przechowywanie sera

Przechowuję ser na drewnianej podstawce, przykrytej dopasowaną, szklaną i wysoką pokrywą. To naczynie, które możecie nabyć w sklepie garneczki.pl jest nie tylko praktyczne, ale również ładnie się prezentuje! Drewniana podstawka może również posłużyć jako talerz czy deska do podania serów, wędliny i owoców.

Staram się nie kupować serów na zapas. Twarde sery mają długi okres przydatności do spożycia. Im twardszy ser, tym dłużej zachowuje swoje walory smakowe, a okres przechowywania wynosi nawet do dwóch tygodni. Dla porównania sery twarogowe po otwarciu można przechowywać jedynie od jednego do dwóch dni.

talerz serowy

Ser to żywy i stale dojrzewający produkt spożywczy, dlatego na właściwości sera znaczny wpływ ma przechowywanie w odpowiednim naczyniu. Drewniana deska ze szklanym kloszem sprawia, że sery zachowują smak i aromat. Zdecydowanie nieodpowiednie przechowywanie sera to umieszczenie go w foliowej torebce. Sery dojrzewają, a brak powietrza przyczynia się do rozwoju pleśni.

Smaczny i aromatyczny ser na kanapce to prawdziwa uczta dla smakowych kubków. Uwielbiam kanapki z serem z różnymi dodatkami. Kanapka z żółtym serem i miodem to klasyczny przepis, gdzie słony smak świetnie się kombinuje ze słodkim z miodu.

Jak jeść ser?

Często jadam sery z owocami lub orzechami. Preferuję winogrona, gruszki, a z orzechów, orzechy włoskie i pekan. Wybór pieczywa ma również duże znaczenie. Inaczej smakuje ser w bagietce, a inaczej na kanapce z żytniego chleba. Jeśli czuję się głodna z chęcią sięgam po ser zamiast słodyczy.

Lubię ser pokrojony w cienkie plasterki, jak też grube i rozpuszczone plastry na toście. Do przygotowania tostów czy kanapek na gorąco często używam Provolone. Kiedy planuję przyrządzić Croque Madame wybieram ostre sery, a więc takie o wyraźnym smaku. A Wy jaki ser lubicie?

1 Komentarz

  • lubię każdy ser poza pleśniowym i kozim. może być biały i dojrzewający, krowie i owcze. dobre są serki z czosnkiem niedźwiedzim albo chilli, szkoda że mają krótsza przydatność niż sery twarde :( ale też wolę na śniadanie czy przekąskę wziąć sobie serek i bułki bezglutenowe zamiast czegoś niezdrowego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *