Jakie są Wasze ulubione przepisy z awokado? Uwielbiam awokado i jem je prawie codziennie. Zazwyczaj dodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne wartościowych tłuszczów, witamin i minerałów. Często uważane jest za warzywo, a tak naprawdę jest owocem. Awokado jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku. Świetnie się komponuje z warzywami, pesto i jajkami jak w ziołowej sałatce.
Awokado odkryłam dawno temu i od tej pory nie ma dnia, w którym nie włączyłabym ten owoc do moich przepisów. Z żywieniowego punktu widzenia awokado to prawdziwa bomba zdrowia. Zawiera sporo witaminy E. Dzięki dużej zawartości tłuszczów pomaga organizmowi wchłonąć więcej składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Awokado zawiera więcej potasu niż banany. Warto miksować z nich koktajle bogate w przeciwutleniacze, błonnik i przyjazne dla serca kwasy tłuszczowe. Tym bardziej warto je uwzględnić w diecie przez cały rok.
Najbardziej znaną potrawą z awokado jest guacamole. Uwielbiam tą pastę i przyrządzam ją na wiele sposobów. Jednym z nich jest broccomole. Pyszny dip na przekąskę, który świetnie pasuje do owczego sera, pieczonych chipsów pita czy warzyw. Często przyrządzam go jako dodatek do grilla. Uwielbia go cała moja rodzina. Przepis jest prosty, bo wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Kilka sekund i kremowe broccole jest gotowe. Zauważcie, że do tego przepisu wykorzystałam surowe brokuły. Ten dip to istny superfood!
Awokado można również grillować. Neutralne w smaku pasuje z większością produktów spożywczych. Osobiście uwielbiam je jeść z halloumi i sosem słodko – kwaśnym. Przepyszna kompozycja bez mięsa, pożywna i zdrowa. Jestem bardzo ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z awokado? Macie swój sposób jedzenia awokado?
2 komentarze
Braccamole mój faworyt <3!
Mój też!