Najwspanialsze smaki lata to nie tylko słodkie i soczyste owoce, ale również warzywa – brokuły, bakłażany, cukinie oraz… pomidory, które warto zamknąć w słoiczkach, aby móc skosztować je zawsze wtedy, gdy najdzie Was na to ochota. Wcześniej jednak należy je wysuszyć – jak? Tego dowiecie się z naszego artykułu! Oto 3 sprawdzone sposoby na suszenie pomidorów. Zaczynamy!
Sposób nr 1: Pomidory suszone na słońcu
Pomidory można z łatwością suszyć na słońcu. Aby to zrobić, wystarczy przeciąć je na ćwiartki, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Blachę należy wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i ciasno ułożyć na niej pomidory, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury znacznie się skurczą. Dla smaku oraz w celu przyspieszenia procesu suszenia, można je delikatnie posypać solą. Aby zabezpieczyć pomidory przed robakami, należy ułożyć na nich pojedynczą warstwę gazy. Dopiero przygotowaną w ten sposób blachę można wynieść na dwór w ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce. Suszenie pomidorów na słońcu trwa zwykle około 5-6 dni, przy czym należy pamiętać, aby na noc zawsze chować je w domu.
Sposób nr 2: Suszone pomidory z piekarnika
Jednym z najchętniej stosowanych sposobów na suszenie pomidorów jest wykorzystanie do tego celu piekarnika. Podobnie jak w przypadku suszenia na słońcu, warzywa należy pokroić na połówki, zaś większe na ćwiartki, pamiętając o dokładnym usunięciu gniazd nasiennych. Przygotowane w ten sposób pomidory trzeba posolić, ułożyć ciasno na blasze wyłożonej pergaminem, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 °C z włączoną funkcją termoobiegu. Czas niezbędny do wysuszenia pomidorów tą techniką wynosi średnio od 90 minut do 3 godzin. Więcej informacji o na ten temat znajdziecie na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/suszone-pomidory,3587.
Sposób nr 3: Pomidory suszone w suszarce elektrycznej
Trzecim, sprawdzonym sposobem na przygotowanie suszonych pomidorów w domu jest wykorzystanie suszarki elektrycznej. Wybierając tego typu sprzęt, należy zwrócić uwagę m.in. na jego pojemność, liczbę tac, wielkość oraz głębokość. Duże znaczenie ma również moc urządzenia oraz:
- budowa sita – choć cienka siatka może przyspieszyć proces suszenia, w porównaniu do kratownicy, która jest płaska i równa, trudniej utrzymać ją w czystości;
- tworzywo użyte do wykonania obudowy – najlepiej sprawdzą się transparentne ścianki, które umożliwiają kontrolowanie postępów suszenia pomidorów czy innych produktów.
Wykorzystanie suszarki elektrycznej to najprostszy sposób na wysuszenie większej ilości pomidorów w jednej turze. Warzywa należy przekroić na pół, pozbawić pestek i ułożyć na tackach skórką w dół. Dopiero gdy zaczną się kurczyć, można posypać je solą, dodać świeże zioła oraz plasterki czosnku.
A po suszeniu…
Kiedy pomidory będą dobrze wysuszone, należy przełożyć je do słoiczków, zalać olejem rzepakowym lub oliwą, dodać sól, oregano i bazylię. Całość wystarczy dokładnie wymieszać, a słoiki szczelnie zamknąć.
Olej, w którym przechowywano suszone pomidory, można bez obaw wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych potraw. Będzie świetną bazą do sosów lub dressingów, ale przyda się również do smażenia. Im dłużej będą moczyły się w nim pomidory, czosnek oraz wybrane przyprawy, tym olej będzie miał bogatszy smak i aromat!
Źródło: zdjęcie pixabay.com
Artykuł sponsorowany
7 komentarzy
Ja zazwyczaj suszę warzywa w piekarniku, rzadziej w suszarce. Jakoś się z nią nie lubimy :)
Uważam, że suszarka jest lepsza. W piekarniku można łatwo przypalić
Bardzo fajne porady. Ja zawsze kupuję, ale z Twoimi poradami zrobię sama :)
Polecam spróbować!
Kiedyś odwiedziłam znajomą, akurat jak z mamą suszyły pomidory i tak się dowiedziałam, jak się to robi :)
A ja się sama nauczyłam, bo moja mama nigdy nie suszyła.
Najlepszy sposób to jak dla mnie piekarnik ;)