Zamrażanie to jedna z metod przedłużania przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Jest ona bardzo prosta, skuteczna i zdrowa. Warto wiedzieć, że zamrażanie produktów spożywczych nie wymaga dodawania substancji konserwujących, a żywność po rozmrożeniu nie traci swoich wartości odżywczych, smaku i wyglądu. Dziś kilka słów o tym, jakie produkty i dlaczego warto zamrażać.
Sezonowe bomby witaminowe
Wśród produktów, które warto zamrozić należy w pierwszej kolejności wymienić te, z których nie możemy korzystać na co dzień. Do mrożenia nadają się przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe. Doskonałym tego przykładem są zebrane w czerwcu truskawki, które mają w sobie o wiele więcej witamin niż te ze szklarni, które możemy kupić w grudniu w supermarkecie. Podobnie jest z większością owoców i warzyw. Wprawdzie istnieją gatunki, które nie nadają się do mrożenia, jednak jest ich niewiele. Wśród nich znajdują się arbuzy czy pomidory, ale większość darów natury w zamrażarce może być przechowywana przez wiele miesięcy.
Skoro wiemy już, że warto mrozić owoce i warzywa, to teraz kilka słów o tym dlaczego to robić. Przede wszystkim dla zdrowia. Mrożenie pozwala na zachowanie największej ilości witamin spośród innych form przechowywania żywności. Naukowcy udowodnili, że podczas mrożenia owoce tracą ok. 40% zawartości witaminy C. Kiedy z tych samych owoców zrobimy sok pasteryzowany ilość witaminy C spadnie o 75% . Podobnie jest w przypadku innych witamin i mikroelementów, aczkolwiek utrata ich jest zazwyczaj znacznie mniejsza niż w przypadku wrażliwej witamin C.
Mięso i ryby
Kolejnymi produktami, które warto zamrozić są mięso i ryby. To zdecydowanie najlepszy sposób na przechowywanie tych artykułów żywnościowych. Dzięki mrożeniu mięso i ryby można przechowywać przez wiele miesięcy. W temperaturze -18 stopni lub niższej nie rozwijają się bakterie, a mięso nie psuje się. Po rozmrożeniu wygląda ono i smakuje dokładnie tak samo świeże.
Potrawy gotowe
Mrożenie to także doskonały sposób na oszczędzanie żywności. Sprawdza się po dniach świątecznych i imprezach rodzinnych. Pozostałości po świątecznym obiedzie czy kolacji zamiast wyrzucać do śmieci można zapakować w plastikowe pojemniki lub woreczki przeznaczone do mrożenia żywności i włożyć do zamrażarki. Kiedy potrzebny będzie szybki obiad wystarczy rozmrozić porcję gotowej potrawy i można cieszyć się pysznym posiłkiem.
Jakie gotowe potrawy można zamrozić?
Do mrożenia nadają się przede wszystkim mięsa pod różną postacią. Można śmiało mrozić gotowe wędliny, oraz mięsa pieczone i gotowane. Kolejną grupą gotowych produktów są wszelkiego rodzaju kluski takie jak kopytka czy pyzy. W zimnie świetnie przechowuje się również pierogi a nawet makarony z dodatkami. Kolejną grupą produktów do mrożenia są ciasta, choć nie wszystkie. Nie zamraża się ciast z kremem, natomiast babki czy ciasta drożdżowe z owocami mrożenie zniosą bez problemu. Do zamrażarki można także włożyć ciasto surowe, którego zostało za dużo np. ciasto na makaron czy pierogi.
Co trzeba wiedzieć robiąc mrożonki?
Przede wszystkim, jeśli chcemy samodzielnie mrozić produkty potrzebna będzie dobra zamrażarka. Obecnie wybór jest ogromny, o czym można przekonać się zaglądając na stronę https://skapiec.pl/cat/309/1.18. Kolejną ważną rzeczą są pojemniki do mrożenia. Należy wybierać te, które posiadają oznaczenia lub w opisie mają zaznaczone, że nadają się do mrożenia żywności. Podobnie jest z plastikowymi woreczkami. Ponadto trzeba wiedzieć jak długo można przechowywać produkty zamrożone. Informację taką można znaleźć w internecie, ale także w instrukcji obsługi kupowanego urządzenia do mrożenia. Aby nie trzymać mrożonek zbyt długo, należy na opakowaniach wpisać datę, kiedy produkt został zamrożony. Dzięki temu mamy pewność, że po rozmrożeniu będzie dobry do spożycia.
Mrożenie warzyw, owoców, mięsa czy gotowych potraw to doskonałe rozwiązanie na przechowywanie żywności. Produkty podczas mrożenia nie tracą swojego smaku ani pięknego wyglądu, a zmniejszenie ilości witamin jest niewielkie.
5 komentarzy
A ja zamrażam też wszelkie ścinki z warzyw, z których później można zrobić zaje**ty wywar.
Super, ja też tak robię. Wrzucam do zamrażalki i mam jarzynę jak znalazł na zupę
Świetny pomysł na oszczędność czasu i finansów. Nigdy nie lubiłem jak się coś marnuje.
Racja!
W dzisiejszych czasach tej wielkiej drożyzny to świetny pomysł.