Co gotować z dyni i batatów?

Dynia i bataty to pyszne warzywa. W mojej kuchni używam je jako dodatki do obiadu. Pieczone bataty, frytki z batatów, sałatka z dynią to niektóre popularne przepisy z tych cieszących oko i podniebienie warzyw.Dynia i bataty to również cudowne warzywa, z których często gotuję zupy. Dzisiaj proponuję krem z dyni i batatów na kokosowym mleku z grzankami z halloumi. Słodko ostra zupa z lekką nutą limonki smakuje niesamowicie ze słonym halloumi. Jeśli jeszcze nie zaznajomiliście się z tym serem to bardzo polecam zrobić to jak najszybciej. Nie wiecie co tracicie.

Pomarańczowa zupa krem  to prawdziwa plejada smaków. Gotuję ją z dodatkiem cytrynowej trawy, imbiru i kolendry oraz kokosowego mleka. Jest przesmaczna i bardzo zdrowa zupa. Zupa nie ma u mnie określonej pory roku. Gotuję ją wtedy, kiedy mam na nią ochotę. Moje dzieci bardzo lubią zupy, więc wymyślam co i rusz jakiś nowy przepis na zupę ale często wracam do klasycznej pomidorowej czy grochówki.

dynia i bataty zupa krem codojedzenia przepis

Zupa to danie z możliwościami. Można ją ugotować na przysłowiowym gwoździu. Spróbujcie kremu z dyni i batatów i zobaczcie jak pyszna jest zupa na obiad.

Zupa – dynia i bataty

6 porcji

Składniki:

1 dynia piżmowa, około 600 g

1 mały batat, około 400 g

400 ml kokosowego mleka, pełnotłuszczowego

1 łyżka kokosowego oleju

2 łyżki świeżego imbiru, startego

1 czerwone chili

3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

1 trawa cytrynowa

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z limonki

400 ml bulionu z warzyw lub kurczaka

sól do smaku

szczypta kajeńskiego pieprzu

1 łyżka czarnuszki

200 g halloumi + 2 łyżki kokosowego oleju do smażenia

zupakrem_dyniaibataty_przepis_codojedzenia

Dynię i batata przekrój na pół. Z dyni usuń gniazdo z pestkami i piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 40 minut. Z upieczonych warzyw usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na koksowym oleju zeszklij imbir, chili, trawę, czosnek pokrojone w kostkę. Dodaj warzywa i wlej kokosowe mleko z bulionem. Gotuj zupę przez 10 minut. Dodaj posiekaną kolendrę i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i przyprawami.

Halloumi pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Ser staje się miękki. Rozlej zupę do miseczek, posyp grzankami z sera i czarnuszką. Udekoruj posiekaną kolendrą

 

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *