Jesienne smaki – zupa buraczkowa

Nie da się ukryć, że to już jesień, chociaż jeszcze jest w miarę ciepło ale niestety mocno deszczowo. Jesienne smaki to niewątpliwie zupa buraczkowa. Jesteśmy fanami tej zupy. Ugotowałam ją z trzech rodzajów buraków: czerwonych, żółtych i biało czerwonych. Biało czerwone buraki dotychczas jadłam w sałatce lekko marynowane. Rozumiem, że podczas gotowania tracą praktycznie swój wspaniały wygląd. Nie mówiąc już po dodaniu ich do czerwonistej buraczkowej. Żółte buraki natomiast łatwiej odróżnić. Ciekawe jest jednak to, że wszystkie trzy rodzaje smakują tak jak buraki powinny smakować.

zupa buraczkowa przepis codojedzenia

Zupa buraczkowa jest smaczna i zdrowa. Idealna zupa na jesienne słody. W moim domu garnek zupy znika szybko. Właściwie jaką zupę nie ugotuję to jej żywot jest krótki zwłaszcza teraz o tej porze. Zupy są pożywne. Moi synowi są potężni. Owszem lubią mięso ale dobrą zupą nie pogardzą. Dlatego zawsze staram się im dogodzić, również sobie i S. i gotuję zupy treściwe, tradycyjne w nowoczesnym wydaniu i niepowtarzalne. W sprawie zup czuję się jak specjalistka.

buraki_przepisy_codojedzenia_blogkulinarny

Polecam przepis poniżej. Zupy warto jeść od małego. Tak nauczyłam moje dzieci i kiedy jadę do Sztokholmu odwiedzić jednego z moich synów to wiem, że będzie chciał abym mu ugotowała zupę.

zupaburaczkowa_buraki_przepis_zupa_codojedzenia

Zupa buraczkowa

4-6 porcji

Składniki:

2½ l bulionu z mięsa

6 małych czerwonych buraków

2 żółte buraki

2 biało czerwone buraki

1 cebula

2 marchewki

1 pasternak

kawałek pora

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanego tymianku

300 ml kwaśnej śmietany

3 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku

Do podania

200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki oliwy

garść kolendry

2 łyżki przyprawy dukkah

zupa_buraki_smietana_przepis_blogkulinarny_codojedzenia

Wlej bulion do garnka. Pokrój cebulą w kostkę i zeszklij. Marchewkę, pasternak pokrój w kostkę, pora w paski i dodaj do cebuli. Smaż krótko i przełóż do garnka z bulionem. Obierz buraczki ze skórki i pokrój, czerwone w paski, żółte w ćwiartki, a biało czerwone w krążki. Oczywiście możesz pokroić buraczki jak ci się podoba. Do zupy nie dodałam ziemniaków, więc chciałam mieć w niej trochę struktury…Ja blogerka kulinarna.

Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj aż warzywa będą miękkie, około 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw zupę octem balsamicznym i śmietaną. Proponuję wymieszać śmietaną z kilkoma łyżkami zupy na początek. To zapobiega je zważeniu.

Gotową zupę wlej na talerz. Wymieszaj kwaśną śmietanę z oliwą i posiekaną kolendrą. Kolendrę możesz zastąpić natką pietruszki lub innym ziołem. Na wierzchu zupy zrób kleks ze śmietany, posyp przyprawą dukkah. Smacznego.

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *