440
Fenkuł i seler! Nigdy bym nie pomyślała, że to taka smaczna i udana kombinacja. Zupa krem z fenkułu i selera szybko stała się jedną z moich ulubionych warzywnych zup. Bardzo delikatna w smaku zupa, którą doprawiłam kokosową śmietanką jak w przypadku zupy kalafiorowej. Kokos i anyżowy smak fenkułu świetnie tu współgrają. Do tej zupy można skomponować różne dodatki jak feta, pestki dynii czy chociażby bułeczki z bazylią ostatnio przeze mnie prezentowane.
Zupa krem z fenkułu i selera
Składniki:
na 2 porcje
- 1 seler
- 1 fenkuł
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1.2 l warzywnego wywaru
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki kokosowej, lekko ubitej
- 50 g koziego sera typu feta
- 2 łyżki pestek dynii
- płatki chili, opcjonalnie
Wykonanie:
- Pokrój fenkuł i cebulę w piórka. Smaż na oliwie, aż cebula się lekko zrumieni. Dodaj pokrojony w kostkę seler i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj wywar do warzyw i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Zmiksuj zupę.
- Ubij kokosową śmietankę i lekko wymieszaj z zupą. Podaj zupę z pokruszoną feta i uprażonymi pestkami dynii.
5 komentarzy
Wspaniale wygląda,nigdy nie jadłam fenkułu ,ale z chęcią bym skosztowała.
Koniecznie skosztuj!
Zgadzam się absolutnie co do harmonii smaków, na pewno wypróbuję.
Fenkuł jem przeważnie karmelizowany i podaje do drobiu, tym czasem…mam świetną podpowiedź.Pozdrawiam
O dziękuję! Naprawdę polecam!
smakowita zupka i śliczna miseczka ;)