Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa

Mniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek czy innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty w smaku wywar, który idealnie pasuje do krewetkowej czy rybnej zupy. Zupa krewetkowa ma wyraźnie wyczuwalny smak krewetek i to właśnie dzięki wywarowi ugotowanym na skorupkach. Poza tym taki wywar oprócz fantastycznych walorów smakowych jest bogaty w cenne minerały.

Skorupki ze skorupiaków należy dlatego gotować wolno i długo aby uwolnić jak najwięcej pierwiastków zawartych w skorupce. Oczyszczając krewetki ze skorupek jest na nich mnóstwo ikry. Odrywam głowy, a z odwłoka wyjmuję różowe mięso. Wszystko oprócz mięska wędruje do garnka na wywar, do którego dodaję liście, pora, seler, marchewkę, pietruszkę, całą cebulę i czosnek. Warzywa wystarczy umyć i wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie.

zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli ale za to nie szczędzę świeżego kopru.

Zupa krewetkowa

Składniki:

na 4 porcje

1,2 l wywaru ze skorupiaków

1 marchewka

1 pasternak

kawałek korzeniowego selera

1 ząbek czosnku

100 g serka philadelphia

30 g utartego sera cheddar

200 ml śmietanki

300 g ugotowanych i obranych krewetek

spory pęczek kopru lub cały koper w doniczce

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

zupa krewetkowa przepis

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka z wywarem i gotuj przez 20 minut aż warzywa będę miękkie. Włóż 200 gram krewetek do zupy i zmiksuj. Dodaj oba sery, śmietanę. Przypraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojony koper. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej włóż porcję krewetek. Podaj zupę z chlebem np. Vasa.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *