350
Bardzo lubię grillować duże kawałki ryby jak np. filety z łososia. Nic w tym trudnego. Kładę łososia na średnio rozgrzanym grillu i piekę aż będzie różowy w środku. Łososia można zapiekać z obu stron, odwracając na drugą stronę. Jednak dzisiaj wybrałam „dokonczyć” łososia pod przykrywką.
Przepis na łososia z grilla w całości
Składniki:
na 5 porcji
- 1 kg fileta z łososia, ze skórą
- 1 duża cytryna
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka chiliflakes
- 1 łyżeczka soli
Guacamole
- 1 awokado, dojrzałe
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Opłucz łososia w razie potrzeby i osusz papierowym ręcznikiem.
- Umieść łososia na grillu i posyp przyprawami i solą.
- Pokrój cytrynę w plasterki i poukładaj na łososiu.
- Grilluj łososia w całości przez około 20 minut, aż ryba będzie różowa w środku.
- Przygotuj guacamole. Obierz awokado ze skórki i usunąć pestkę. Skrop sokiem z cytryny, aby awokado nie zczerniało.
- Umieść owoc w misce i zgnieć widelcem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i kwaśną śmietanę.
- Podaj grillowanego łososia z domowym guacamole i sałatką.
Łosoś z grilla z guacamole jest wspaniałym daniem rybnym z kategorii LCHF. Dla tych , którzy nie unikają węglowodanów polecam łososia z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
1 Komentarz
Bardzo dobry przepis. Polecam!