Piękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla. Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania.
Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby. Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to!
Ryba z groszkiem
Składniki:
na 4-5 porcji
900 g filetów z gładzicy
150 g tarte bułki
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Groszkowe puree
400 g mrożonego groszku
100 g masła
10 listków mięty pieprzowej
sól do smaku
Żółty kalafior
1 duży kalafior
sól i pieprz do smaku
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżki oliwy
Dodatki
sałata
batatowe chipsy
cytryna
Kalafior podziel na różyczki, oprósz curry, solą, pieprzem i kurkumą. Dodaj oliwę i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grilla. Obierz i pokrój bataty na cienkie plastry. Posól i skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz podobnie jak kalafior. Piecz kalafior przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj groszkowe puree. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj groszek i smaż aż będzie miękki, około 10 minut. Pokrój drobno miętę i dodaj do groszku. Dopraw solą i zmiksuj na puree.
Przyrządź rybę na samym końcu, bo zajmuje to najmniej czasu. Rozgrzej olej na patelni. Oprósz rybę solą i pieprzem. Zanurz w rozmąconym jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na złoty kolor po obu stronach. Podaj rybę z groszkiem, kalafiorem, batatowymi chipsami i sałatą.
3 komentarze
Nigdy nawet o tej rybie nie słyszałyśmy :) Ciekawe jesteśmy jej smaku :)
W Szwecji kupuję tą rybę bardzo często. W Polsce widziałam kiedyś, w którymś markiecie…Jest delikatna w smaku, dosyć słodka…
mam podobny talerz ceramika włoska, uwielbiam go :)