Kochani, zostały jeszcze dwa tygodnie do adwentu i już dzisiaj mam dla Was przepis na pierwsze ciasto adwentowe. W Szwecji praktycznie świętujemy cały adwent spotykając się ze znajomymi przy świątecznych stołach zwanych tutaj julbord, w restauracjach lub domu. Uwielbiam ten okres, spotkania z przyjaciółmi, wspólne biesiadowanie z kolegami w pracy. Jest po prostu super. Bananowa krajanka z orzechową posypką i karmelem to idealne ciasto na rozpoczęcie adwentu. Pachnie korzennymi przyprawami i jest bardzo wilgotne. Typowe ciasto bananowe w adwentowym wydaniu. Uwielbiam ciasto adwentowe z różnymi dodatkami, a to ciasto bananowe z orzechami i czekoladą jest wyśmienite.
Jeszcze ugotowałam sos karmelowy. Lubicie karmel? Ja uwielbiam! Od kiedy nauczyłam się go gotować często go podaję jako sos do ciasta lub lodów. Ciasto adwentowe to ciasto ucierane i oczywiście na maśle. Często mieszam trzcinowy z białym zwłaszcza, kiedy je dodaję do ciasta z bananami. Wiadomo banany są bardzo słodkie, dlatego mniej słodki, trzcinowy cukier warto dodać do ciasta aby nie było ono przesadnie słodkie. A jak jeszcze poleję ciasto sosem karmelowym to będzie po prostu idealnie słodkie. Polecam przepis, który znajdziecie poniżej.
Ciasto adwentowe
Składniki:
na prostokątną formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm
120 g masła, miękkiego
100 g trzcinowego cukru
50 g białego cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
125 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
3 banany, zmiksowane
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
100 g mieszanych orzechów do posypania
50 g gorzkiej czekolady do posypania
Sos karmelowy
100 ml wody
180 g cukru
szczypta soli do smaku, opcjonalnie
100 g masła
100 ml śmietanki kremówki
Nastaw piekarnik na 175ºC. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Pod koniec miksowania dodaj po jednym jajku caly czas miksując. Zmiksuj banany i wymieszaj z wanilią i jogurtem. Dodaj do masy maślanej i dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki czyli mąkę, proszek i sodę do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wygładź powierzchnię. Posyp ciasto grubo pokrojonymi orzechami, pokruszoną czekoladą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
W międzyczasie ugotuj karmel. Wlej wodę do małego garnka. Na środek wsyp cukier, tak aby utworzyła się górka , a cukier nie dotykał do brzegów garnka. Zacznij gotować na małym ogniu lekko mieszając ale tak aby cukier nie znalazł się na brzegach garnka. Mieszając doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj aż sos uzyska bursztynowy kolor. Możesz użyć termometru. Jest wtedy pewniejsze, że sos nie będzie za gęsty. Idealna temperatura to 165ºC. Kiedy sos osiągnie wymienioną temperaturę dodaj masło i jeśli lubisz solony karmel sól, około ¼ łyżeczki. Wymieszaj sos do rozpuszczenia masła następnie dodaj śmietankę. Pamiętaj aby śmietanka i masło były w temperaturze pokojowej. Przestudź sos i wlej do butelki. Kiedy sos ostygnie będzie nieco gęściejszy i jeszcze bardziej gęsty po wyjęciu z lodówki. Można go lekko podgrzać w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Przestudzone ciasto pokrój na 12 porcji. Podaj ciasto polane karmelowym sosem. Smacznego!
15 komentarzy
Nic Pani nie narzucam ale często w postach opisujących RAW łakocie jak i inne słodycze krytykowała Pani, ze to cukier – szkodzi. Sama Pani w swoich wypiekach cukru używa. Jak to w końcu jest? :)
Krytykuję jeśli ktoś pisze, że raw łakocie są zdrowe, chociaż zawierają cukier. Poza tym chcę naświetlić, że cukier to nie tylko cukier rafinowany ale również cukier zawarty w suszonych owocach. Sądzę więc, że jeśli ktoś pisze, że są to zdrowe słodycze to niestety jest nieprawdą, bo cukier nie jest zdrowy. Moje przepisy zawierają cukier ale nie gloryfikuję ich, że są zdrowe, a to jest zasadnicza różnica. Pisanie, że raw słodycze są bez rafinowanego cukru i przez to zdrowsze mija się z prawdą. Jest wprowadzaniem w błąd zwłaszcza ludzi, którzy są chorzy na cukrzycę czy cierpią na otyłość.
Jeszcze raz zaznaczam, że nie chce Pani urazić. Teraz rozumiem i ma Pani sporo racji. Cukier to cukier i tak jak Pani napisała nie ma znaczenia czy pochodzi z ciasta, czekolady, czy suszonych owoców. W nadmiarze tak samo szkodzi i może doprowadzić do wielu chorób. Co nie oznacza, że mamy sobie odmawiać a jeść z umiarem (zresztą jak wszystko). A gdyby tak się zastanowić to czy obecnie cokolwiek jest zdrowe? Sporo teraz nawozów, chemii, konserwantów i nawet jeśli hodujemy coś sami, to i tak nie mamy 100% pewności odnośnie jakości nasion. Ale to już czepianie się szczegółów. Taki RAW baton może być zdrowszy od zwykłego tak samo jak domowy wypiek.
A jeśli już mowa o domowym wypieku Pani kostka świetnie wygląda :)
Nie, wcale tak nie myślę. Trzeba mieć własne zdanie. Ja też się zastanawiam czasami co to właściwie jest zdrowe jedzenie…Dla jednych osób zdrowe, a dla drugich tak po prostu…
Wygląda tak wspaniale, że przepis pewnie przetestuję jeszcze przed adwentem.
W Polsce dużo osób w okresie Adwentu rezygnuje z ciast i słodkości a w Szwecji nieco inny zwyczaj. Ciasto wygląda na smaczne i nie jest trudne w przygotowaniu – podoba mi się dodatek przypraw korzennych :)
Tak, Szwedzi świętują cały adwent
Trochę inny klimat wówczas panuje. A Święta?
A Wiesz bardzo mi się podoba, bo czuję, że to są naprawdę święta. Dom mam udekorowany od samego Adwentu aż po Trzech Króli, jem świątecznie przez cały okres, odwiedzam znajomych a oni mnie, a święta rezerwuję dla rodziny. Tutaj jemy trochę inaczej, bo wigilia jest z mięsem. Mieszam polską tradycję ze szwedzką…
Na Śląsku robiło się podobną, tylko nie bananową, ale z wyglądu niemal identyczna :)
Już połowę tej blaszki zjadłam oczami… koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo szaleńczo przypadł mi do gustu :)
Ciasto bananowe z korzennymi przyprawami… koniecznie trzeba przetestować ten przepis :)
To ciasto świetnie by się sprawdziło nie tylko w czasie adwentu :D Pychota :)
widzę, że już były głosy, że w Polsce na czas adwentu człowiek raczej rezygnuje ze słodyczy, ale co kraj to obyczaj :) ja jakoś stawiam sobie inne wyzwania :)
To istna bomba kaloryczna, ale za to jaka cudowna… mniam- tak bardzo chciałabym Ci ukraść ze dwa kawałki :)
No jest słodkie ale jakie smaczne!