Krupnik z kaszy gryczanej

Krupnik! Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam krupnik. Chyba jak mieszkałam w Polsce, a więc bardzo, bardzo dawno…Nigdy nie była to zupa, za którą przepadałam, ale jak często powtarzam smaki zmieniają się z czasem. Pewnie i mój stosunek do jedzenia i gotowania ma wpływ na to, że spróbuję wszystko co dostanę pod nos  lub ugotuję sama. Może właśnie nauka gotowania sprawiła, że potrawy, które kiedyś nie lubiłam są teraz przeze mnie pożerane. Po prostu przyrządzam je tak aby mi smakowały. Dlatego krupnik i inne zupy wracają do mojego menu.

krupnik

Krupnik

Składniki:

na 4 – 6 porcji

100 g kaszy gryczanej

2 l bulionu z kurczaka

mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka

3 plastry wędzonego boczku

3 ziemniaki

1 duża marchewka

1 pasternak

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

krupnik przepis

Boczek zrumień i odłóż na talerz. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu z boczku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.Obierz pasternak, marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i kaszę. Włóż liść laurowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj przez 25.  Na koniec dodaj kawałki obranego z kości mięsa i pokruszony boczek. Posyp zupę natką pietruszki i zagotuj jeszcze raz. Smacznego!

 

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.