Halloween już tuż, tuż, więc na blogu przepisy z dyni prawie jeden za drugim. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni, ale tym razem zupa dyniowa z jarmużem i pistou. Podstawą tego dania jest oczywiście dynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion.
Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa
Składniki:
4 -5 porcji
500 g dyni, pieczonej
po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry
2 łyżki oliwy
1 ½ l warzywnego bulionu
100 g jarmużu
pęczek dymki
1 czosnek solo
1 pietruszka
kawałek selera
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka pomidorowego przecieru
1 łyżeczka świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
szczypta szafranu
sól, czarny pieprz i słodka papryka do smaku
pokrojona w piórka dymka i kawałki manchego do dekoracji
Pistou
1 doniczka świeżej bazylii
skórka otarta z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy
2 łyżki utartego sera manchego
odrobina wody
Podziel dynię na kawałki. Oczyść z pestek i gniazda i przełóż na blaszkę do pieczenia. Posól, dopraw przyprawami, skrop oliwą i posól. Piecz w piekarniku nastawionym na 150ºC przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka (część odłuż do posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę do miseczek. Dodaj po łyżce pistou, Posyp zupę resztą dymki i pokruszonym manchego.
4 komentarze
Oj kusisz, kusisz ;)
A lubię kusić!
Wspaniała zupka Gosiu, wygląda bardzo apetycznie :-)
Dziękuję!