Pogoda nie rozpieszcza. Raz pada śnieg, raz pada deszcz, a potem znowu śnieg. Coś zima w tym roku nie może się zdecydować. Na taką niepogodę jest tylko jedna rada, ciepła zupka. Dzisiaj ugotowałam krem z selera, do którego przygotowałam również chipsy z marchewki i pasternaka. Kawałek smażonego boczku i zupa gotowa. Jest to Dodatki do kremu oczywiście dowolne ale radzę Wam spróbować chipsy, bo są bardzo dobre.
Składniki:
na 4 porcje
1 l warzywnego bulionu
1 duży seler
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
1 duża marchewka
1 pasternak
po plastrze boczku do smażenia
Obierz seler i cebulę. Pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Miękkie warzywa zmiksuj na krem wraz z czosnkiem. Dopraw krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Obraną marchewkę i pasternak pokrój w cienkie paski i usmaż w oleju. Zrumień plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Podaj zupę z chipsami i boczkiem.
5 komentarzy
podany znakomicie, skusiłabym się z wielką chęcią!
Tak podaną zupę zjadłabym każdą mniam :)
mniam! wspaniale podany!
PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Wygląda bardzo smakowicie :)
Pozdrawiam i Zapraszam do siebie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Dziękuję!