Dzień dobry! Dzisiaj miałam ochotę na pieczenie muffinków. Piekłam kiedyś mufffinki z ananasem i marchewką i z doświadczenia wiem, że takie muffinki nie wymagają zbytnio dużo cukru do pieczenia, nie mniej są smaczne i słodkie od cukru zawartego w ananasie i marchewce. Te pyszne muffinki moje najmłodsze dziecko bardzo lubi na śniadanie, a ja z czystym sumieniem chętnie mu je serwuję. Upiekłam muffinki na kokosowym oleju. Do pieczenia używam często bezzapachowego oleju ekologicznego oleju kokosowego, w tym wypadku aby podkreślić ananasowy smak muffinków. Olej kokosowy jest bardzo zdrowy. Poza tym świetna alternatywa zamiast masła.
Przepis na muffinki z ananasem i marchewką
Składniki:
na 12 muffinków
70 g orkiszowej mąki, pełnoziarnistej
150 g dl mąki pszennej
40 g kokosowych wiórków
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 marchewka – 50 g, starta drobno na tarce
250 g ananasa, drobno pokrojonego
2 jajka
150 ml kokosowego oleju lub normalnego oleju
Do posmarowania
100 g serka philadelphia
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
cynamon do posypania
Użyłam świeżego ananasa, który był bardzo soczysty. Używając ananasa z puszki, wykorzystaj również sok. Drobno pokrojony ananas wymieszaj z rozpuszczonym kokosowym olejem i jajkami. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, które następnie połącz delikatnie z mokrymi. Napełnij masą muffinkowe papilotki umieszczone w muffinkowej formie do pieczenia dla zachowania formy. Piecz muffinki na 175ºC na termoobiegu w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Utrzyj serek z masłem i cukrem pudrem i posmaruj ostudzone muffinki.
3 komentarze
Jakie słodkie maleństwa! Zakradnę się i zjem :)
urocze! i zapewne pyszne.
i pysznie wyglądają ;))