Dietetyczne mufinki śniadaniowe

Dziś rano upiekłam całkiem dobre mufinki na śniadanie. Moje nowe wypieki zawierające platki owsiane, mąkę orkiszą i jagody. Takie sobie zdrowe mufinki śniadaniowe, bardziej dietetyczne niż ich słodki kuzyn.
Mufinki śniadaniowe zawierają znacznie mniej cukru niż słodkie mufinki. Te zdrowe smakołyki są wzbogacone orzechami, tartym jabłkiem  i jagodami.
One po prostu mówią do nas : „Zjedz mnie, a zobaczysz jak twój humor się polepszy”.

Dietetyczne muffinki na śniadanie

12 sztuk

Składniki:

3 dl płatków owsianych

1 dl mleka

3 dl przesianej mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cynamonu

1 dl cukru muscavados,

1 1/2 dl utartego jabłka

1/2 szklanki oleju

2 jajka, lekko rozmącone

2 dl jagód, zamrożonych

1 dl płatków migdałów

1 dl orzechów włoskich, grubo posiekanych

Wlej mleko do płatków owsianych. Wymieszać wszystkie suche składniki i dodaj do płatków owsianych. Wmieszaj utarte jabłko i olej oraz jajka. Mieszaj lekko. Na koniec dodaj jagody, ostrożnie aby nie pomaślić. Piecz mufinki w 200 º C, około 15minut. Sprawdź patyczkiem dla pewności czy są suche w środku.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *