Dziś rano upiekłam całkiem dobre mufinki na śniadanie. Moje nowe wypieki zawierające platki owsiane, mąkę orkiszą i jagody. Takie sobie zdrowe mufinki śniadaniowe, bardziej dietetyczne niż ich słodki kuzyn.
Mufinki śniadaniowe zawierają znacznie mniej cukru niż słodkie mufinki. Te zdrowe smakołyki są wzbogacone orzechami, tartym jabłkiem i jagodami.
One po prostu mówią do nas : „Zjedz mnie, a zobaczysz jak twój humor się polepszy”.
Dietetyczne muffinki na śniadanie
12 sztuk
Składniki:
3 dl płatków owsianych
1 dl mleka
3 dl przesianej mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 dl cukru muscavados,
1 1/2 dl utartego jabłka
1/2 szklanki oleju
2 jajka, lekko rozmącone
2 dl jagód, zamrożonych
1 dl płatków migdałów
1 dl orzechów włoskich, grubo posiekanych
Wlej mleko do płatków owsianych. Wymieszać wszystkie suche składniki i dodaj do płatków owsianych. Wmieszaj utarte jabłko i olej oraz jajka. Mieszaj lekko. Na koniec dodaj jagody, ostrożnie aby nie pomaślić. Piecz mufinki w 200 º C, około 15minut. Sprawdź patyczkiem dla pewności czy są suche w środku.
2 komentarze
co to za miara dl???
Decylitr, 1 dl to 100 ml.