Zapraszam na przepis na muffinki bananowe z czekoladą. To mój niedzielny wypiek, o tak po prostu, miałam ochotę na muffinki bananowe. Są bardzo smaczne i mimo 3 trzech bananów bardzo puszyste. Banan i czekolada świetnie ze sobą współgrają. Są to bardzo aromatyczne wypieki.
Zawsze piekę muffinki w papierowych papilotkach i dodatkowo w muffinkowej formie. Muffinki zachowują wtedy ładny kształt. Próbowałam kiedyś piec w podwójnych papilotkach ale muffinki i tak rozlewają się na boki. Zjeść się dadzą ale brzydko wyglądają. Pieczone w muffinkowej formie pięknie wyrastają. Lubicie muffinki? Ja lubię tylko z domowego wypieku. Ten przepis na muffinki jest idealny. Babeczki smakują tak jak mi się zamarzyły.
Przepis na muffinki
Składniki:
na 12 muffinek
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady, 75% kakao
3 banany, zmiksowane
1 jajko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
150 g trzcinowego cukru
100 ml oleju
cukier puder do posypania, opcjonalnie
Nastaw piekarnik na 180ºCW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Pokrój grubo czekoladę i dodaj do suchych składników. Zmiksuj banany w malakserze wraz z jajkiem, olejem i cukrem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. 12 papierowych papilotek umieść w formie muffinkowej. Napełnij ciastem ¾ papilotki. Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Upieczone i osudzone muffinki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie.
4 komentarze
Muffinka bardzo lubię, ciasta bananowe również, więc to coś dla mnie :)
Super! Ja też bardzo lubię bananowe ciasta
Połączenie banana i czekolady to super wrażenie smakowe :) Jest dobre pod każdą postacią
Wprost uwielbiamy bananowe wypieki <3