Muffinki bananowo czekoladowe

Zapraszam na przepis na muffinki bananowe z czekoladą. To mój niedzielny wypiek, o tak po prostu, miałam ochotę na muffinki bananowe. Są bardzo smaczne i mimo 3 trzech bananów bardzo puszyste. Banan i czekolada świetnie ze sobą współgrają. Są to bardzo aromatyczne wypieki.

przepis na muffinkimuffinki przepis

Zawsze piekę muffinki w papierowych papilotkach i dodatkowo w muffinkowej formie. Muffinki zachowują wtedy ładny kształt. Próbowałam kiedyś piec w podwójnych papilotkach ale muffinki i tak rozlewają się na boki. Zjeść się dadzą ale brzydko wyglądają.  Pieczone w muffinkowej formie pięknie wyrastają. Lubicie muffinki? Ja lubię tylko z domowego wypieku. Ten przepis na muffinki jest idealny. Babeczki smakują tak jak mi się zamarzyły.

muffinki bananowe

Przepis na muffinki

Składniki:

na 12 muffinek

250 g pszennej mąki

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

100 g gorzkiej czekolady, 75% kakao

3 banany, zmiksowane

1 jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g trzcinowego cukru

100 ml oleju

cukier puder do posypania, opcjonalnie

muffinki_przepisy

Nastaw piekarnik na 180ºCW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Pokrój grubo czekoladę i dodaj do suchych składników. Zmiksuj banany w malakserze wraz z jajkiem, olejem i cukrem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj. 12 papierowych papilotek umieść w formie muffinkowej. Napełnij ciastem  ¾ papilotki. Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Upieczone i osudzone muffinki oprósz cukrem pudrem, opcjonalnie.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.