Urodziny w najbliższym gronie

Japp, S. obchodzi urodziny okrągłe! Miało być duże przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi. Niestety corona pokrzyżowała nam plany i pewnie nie tylko nam. Fest przełożyliśmy na przyszły rok, a dzisiaj świętowaliśmy w piątkę, my i nasze dzieci. Jak urodziny to wiadomo musi być tort urodzinowy. W tym roku upiekłam mojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni.

tortcppuccino_przepis_codojedzenia_pycha

Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi  czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego!

tort_cappuccino_kawa_czekolada_codojedzenia

Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik, również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino.

tort_przepis_codojedzenia

Ten tort jest po prostu dla smakoszy kawy takich jak ja i mój mąż. Bardzo lubimy kawę. Ten tort jest słodki ale raczej nie przesadnie słodki. Normalnie piekę biszkopt ze 100 g cukru, a tutaj użyłam tylko 50 g, więc o połowę mniej. Ale niech Was to nie zwodzi, bo nadzienie i ponch są słodkie, ale wszystko jest świetnie zbalansowane! Słodko ale nie za słodko!

tort_cappuccino_przepis_codojedzenia_espresso

Tort cappuccino

12 porcji

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

4 jajka, średniej wielkości

50 g cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki pszennej mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Biszkopt cappuccino

4 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki pszennej mąki

50 g cukru

2 łyżki cappuccino bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem śmietankowy z mascarpone

600 ml śmietanki, 36% tł.

500 g mascarpone

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki dulce de leche

2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru

1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru

Ponch

100 ml amaretto likieru lub innego likeiru

100 ml zaparzonej kawy, u mnie espresso

Dekoracja

100 g czekoladowych wafelków

150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół

torturodzinowy_cappuccino_przepis_codojedzenia_fotografiakulinarna

Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W misce wymieszaj obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij , ostudź i rozkrój na dwa placki.

Przygotuj biszkopt cappuccino. Białko ubij na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Obie mąki, proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z cappuccino w proszku. Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piecz przez 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Upieczony biszkopt ostudź i rozkrój na dwa placki.

Ubij śmietankę. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj aż śmietana będzie gęsta. Podziel na 4 porcje. Do dwóch porcji dodaj cappuccino w proszku, cukier puder i dokładnie wymieszaj.  Do trzeciej porcji dodaj dulce de leche, a do czwartej porcji dodaj fusy z espresso i cukier puder.

Przygotuj ponch. Zaparz kawę i wymieszaj z amaretto.

Przystąp do montowania tortu. Na paterze połóż cappuccino biszkopt, nasącz ponczem i posmaruj połową kremu cappuccino. Przykryj czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z dulce de leche. Przykryj drugim biszkoptem cappuccino, nasącz ponczem  i rozprowadź resztę kremu cappuccino. Zakończ czekoladowym biszkoptem, nasącz ponczem i posmaruj kremem z fusami z espresso. Posmaruj brzegi tortu resztkami kremu. Na ogół po dociśnięciu spodów zawsze wydostaje się krem , którym można posmarować brzegi. Pokrusz wafelki i udekoruj brzegi tortu.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozprowadź cienko na marmurowej desce. Po zastygnięciu zdrapuj czekoladę ostrym nożym lub narzędziem do krojenia sera formując wiórki lub cygara. Udekoruj tort czekoladowymi wiórkami i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzony tort pokrój na 12 porcji. Smacznego!

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *