Pyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo!
Rolada kakaowa
Składniki:
1 rolada
Biszkopt kakaowy
4 duże jajka
90 g cukru pudru
3 czubate łyżki pszennej mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Krem mascarpone
250 g mascarpone
100 ml kremówki, 36%
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Czekoladowa polewa
150 g czekolady
1 łyżka golden syropu
1 łyżka śmietanki
2 łyżki perłowej posypki
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier puder. Cały czas miksując dodaj po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodaj wanilię, a na koniec przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostudź
Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Rozwiń biszkopt i posmaruj kremem. Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij roladę i polej równomiernie polewą i udekoruj posypką.
5 komentarzy
Gosiu wspaniała, uwierzysz, że jeszcze nigdy nie robiłam sama rolady. Muszę koniecznie to nadrobić :-)
Nie robiłam często ale teraz bardzo chętnie!
Ostatnio przepisy na szybkiego bardzo mi są na rękę ;-) zapisane
Super!
pyszna musi być ta rolada;