Czekoladowe ciasto lawa na spodzie z ciasta francuskiego

Ciasto czekoladowe, waniliowe lody i owoce… Czekoladowe ciasto lawa to idealne ciasto do lodów. Jak nazwa wskazuje jest to ciasto półpłynne mimo, że pieczone przez 40 minut. Nic dziwnego, bo  czekoladowe ciasto lawa nie zawiera mąki. To upiekłam na spodzie z ciasta francuskiego. Smakuje jak francuski croissant z czekoladą. Ciasto można jeść na ciepło lub zimno. Osobiście wolę ciasto przestygnięte. Wtedy nie będzie tak mocno płynne ale i smaki są bardziej wyczuwalne.

Lubię to ciasto z waniliowymi lodami i owocami. Ostatnio w sklepach pokazały się truskawki. Podobnie jak borówki amerykańskie nie są jeszcze takie smaczne jak w sezonie ale cieszą oko. Do czekolady idealne!

ciastoczekoladowelawa_przepis_codojedzenia

Lubicie czekoladowe ciasto? Moi synowie uwielbiają. Jeśli już wybierają jakieś ciasto to zawsze jest to czekoladowe jak szwedzkie ciasto kladdkaka czy brownie. Nie mówiąc już o czekoladowym torcie. Czekoladowe ciasto lawa jest bardzo syte, zresztą jak każde ciasto czekoladowe. Jeden kawałek to mega kalorii, jak dla mnie dawka potężna. Starczy na długo.

ciastoczekoladowe_francuskie_codojedzenia_dokawy

Czekoladowe ciasto lawa

10 porcji

Składniki:

1 arkusz francuskiego ciasta

5 jajek

250 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstrakt

130 g masła, roztopionego

50 g kakao

1 łyżka kawy neski, suche granulki

1 łyżka whisky lub konjaku

80 g  czekolady, u mnie 72% kakao

lody waniliowe i owoce do podania

czekolada_ciastolawa_przepis_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 200ºC. Okrągłą formę o średnicy 23 wysmaruj tłuszczem, dno i boki. Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim dno i boki formy. Nakłuj ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto.

Do rozpuszczonego masła dodaj kakao i whisky. Wymieszaj i wlej do masy jajecznej miksując do połączenia składników. Na koniec dodaj drobno pokrojoną czekoladą. Wylej masę czekoladową na podpieczony spód. Ciasta jest dosyć dużo i przeleje się ponad ciasto francuskie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 175ºC i piecz ciasto przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź. Ciasto się lekko ściśnie ale w środku będzie półpłynne. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z lodami i owocami. Smacznego

 

 

1 Komentarz

  • Przede wszystkim bardzo ciekawie i apetycznie wygląda i tym zachęciło moje dzieci do spróbowania :-) Od razu okrzyknęły je swoim ulubionym, a ja byłam zadowolona, że im smakuje. Lubię korzystać z Twoich przepisów, bo zawsze udaje mi się czymś zaskoczyć moją rodzinę :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *