Gigantyczny rabarber na ciasto z kruszonką

Nie wiem skąd się wziął taki duży rabarber w sklepie? U mnie na balkonie jeszcze nie wypuścił! No cóż kupiłam rabarbar bo miałam ochotę na ciasto z rabarbarem i kruszonką. To ciasto wygląda jak drożdżowe z rabarbarem. Jest to ciasto ucierane na maśle i jeśli piszę masło to mam na myśli prawdziwe pachnące masło.

Ciasto jest proste w pieczeniu. Miksuję jajka z cukrem, a potem dodaję rozpuszczone masło, ile? Sporo! Lubię jak ciasto jest wilgotne i puszyste, a masło gwarantuje takie wypiek. Upiekłam ciasto w prostokątnej formie ale można je upiec nawet w okrągłej. To ciasto znika w mgnieniu oka. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a tu już do fotografowania została zaledwie połówka. No cóż to ciasto można próbować bez końca… he, he…

ciasto z rabarbarem i kruszonką codojedzenia

ciastoucierane_przepis_rabarbar_codojedzenia

Jakoś nie mogę trafić na czerwony rabarber, który ładniej się prezentuje w wypiekach. Ten na pierwszy rzut oka myślałam, że jest czerwony. Niestety nie, ale ciasto i tak jest pyszne i gdzie nie gdzie spod kruszonki przebija czerwony kolor. Lubię ciasta z kruszonką. Kruszonka to też taki cukierniczy trik. Jeśli do ciasta dodaje się kwaśne owoce lub rabarbar, który jest mocno kwaśny to dodatkowo można dosłodzić przygotowując słodką kruszonkę.

wypieki_rabarbar_przepis_codojedzenia

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

20 kawałków

Składniki:

4 jajka

250 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g masła, rozpuszczonego

szczypta soli

250 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

450 g rabarbaru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka

40 g masła, zimnego

3 łyżki cukru

60 g pszennej mąki

dokawy_ciasto_rabarbar_przepis_codojedzenia

Piekarnik nastaw na 180ºC. Blaszkę o rozmiarach 20 cm x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem, odrobiną soli i wanilią na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło i krótko zmiksuj. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj delikatnie szpatułką i wylej na dno blaszki.

Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj z ziemniaczaną mąką. Ziemniaczana mąka wchłania sok, który puszcza podczas pieczenia i powoduje, że ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Rozłóż równomiernie rabarbar na wierzchu ciasta. Z mąki, cukru i zimnego masła zrób kruszonkę. Kruszonka powinna być dosyć sypka. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40  minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *