Wciąż mam rabarbar na ogrodzie, więc dzisiaj upiekłam kolejne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką mleka.
Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały. Są lekkie różnice smakowe, bo drożdżowe z brązowym cukrem jest ciemniejsze i jakby lekko karmelowe w smaku. Dzisiaj upiekłam tradycyjne drożdżowe, gościom smakowało, więc cieszę się niezmiernie!
Drożdżowe z rabarbarem
foremka o wymiarach 25 cm x 35 cm
Składniki:
150 g cukru
100 g masła, miękkiego
600 g mąki
250 ml mleka
35 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 żółtk0
szczypta soli
½ kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1 cm kawałki
Kruszonka
75 g mąki pszennej luksusowej
50 g drobnego cukru
Podawaj drożdżowe ostudzone lub lekko ciepłe. U mnie nigdy nie zdąży ostygnąć, a ciepłe drożdżowe lubimy najbardziej.
14 komentarzy
U mnie ciasto drożdżowe to głównie z jagodami albo śliwkami. Wersję z rabarbarem też chętnie bym zjadła, ale teraz to już go nie sprzedają (?).
A u nas W Szwecji cały czas w sklepach aż do końca lata…
Drożdżowe ciasta są najlepsze :) Pycha :)
Ja też bardzo lubię!
Letni smak :) Takie ciasto zawsze kojarzy mi się z wakacjami :)
Zawsze!
Cześć Małgosiu, u nas z drożdżowym jest tak samo, ciepłe znika najszybciej. Ostatnio męcze przepis na bułki drożdżowe z różnymi wariacjami, lecz z rabarbarem jeszcze nie robiłam :D Godne wytestowania.
Polecam!
Jak ja uwielbiam ciasta drożdżowe :)
Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po kuchni jest nie do opisania <3
Super ciasto! Z wielką chęcią bym go spróbowała, w dodatku uwielbiam rabarbar :P
ciasto drożdżowe zawsze chętnie robię i jem ;) i nigdy mi się nie znudzi
Ja też najbardziej lubię ciasto drożdżowe na ciepło. Z rabarbarem wygląda przepysznie – tak świeżo i letnio, cudownie ;)
Świetny przepis.