Krajanka makowa-makowa panienka

Hej, hej! Za kilka godzin dojedziemy do Lusówka koło Poznania, gdzie spędzimy w tym roku święta. Mam jeszcze dla Was przepis na świąteczne ciasto z makiem. Krajanka makowa zwana popularnie makową panienką jest przepysznym ciastem z dodatkiem żurawinowej konfitury. Przełożyłam ciasto cytrynowym kremem. To ciasto można z powodzeniem upiec również w formie tortu.

Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy. Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak.

krajanka makowa świąteczna

Krajanka makowa

Składniki:

prostokątna forma 32 cm x 25 cm

Spody makowe

200 g maku, zmielonego i suchego

100 g zmielonych migdałów

180 cukru

8 białek

4 żółtka

szczypta soli

Krem maślany z budyniem

½ l mleka

6 żółtek

50 ml soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny

40 g ziemniaczanej mąki

150 g cukru

2 łyżki waniliowego cukru z prawdziwą wanilią

250 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo

4 łyżki grubo zmielonych migdałów

surowa żurawina do dekoracji

50 ml amaretto do nasączenia

200 g żurawiny, u mnie mrożona

100 ml wody

80 g cukru

krajanka makowa

Nastaw piekarnik na 175ºC. Do misy miksera wbij białka. Zmiksuj z solą na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna dodaj po łyżce cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku stale miksując. Przemieszaj mak z migdałami i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki do ciasta. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody i cukru. Gotuj przez 25 minut. Dżem będzie naturalnie gęsty. Jeśli będzie za bardzo gęsty dodaj więcej wody. Ostudź.

krajanka makowa panienka

Przygotuj krem. Wlej połowę mleka do garnka. Wymieszaj żółtka z cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj resztę mleka i mieszaj aż składniki się rozpuszczą. Zagotuj mleko w garnku stale mieszając aby nie przywarło do dna garnka. Kiedy zacznie się gotować wlej żółtkową mieszankę energicznie mieszając. Doprowadź  do wrzenia i wlej sok z cytryny wraz z otartą skórką. Stale mieszając gotuj budyń przez minutę. Zdejmij z ognia, przykryj folią tak aby przylegała do powierzchni i odstaw budyń do ostudzenia. W międzyczasie wyjmij masło aby było na czas miękkie. Kiedy budyń jest dobrze wystudzony zmiksuj masło w misie miksera, po czym dodawaj po łyżce budyniu.

Rozkrój ciasto na dwa spody. Nasącz spód amaretto. Posmaruj pierwszy blat dżemem. Następnie rozsmaruj połowę kremu i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj równomiernie resztę kremu, posyp uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami. Podziel ciasto na porcje i w każdą wciśnij żurawinę. Przed krojeniem najlepiej ciasto dobrze schłodzić. Smacznego!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.