Moje najmłodsze dziecię skończyło dzisiaj 15 lat! Jak ten czas leci. Nie zapomnimy dzisiejszego dnia również z innego powodu. Od wczoraj do dzisiaj do 20.00 byliśmy bez internetu i telewizji. Ja z małżonkiem nie miałam problemu, bo wczoraj po prostu poszliśmy wcześniej spać. Za to nasze chłopaki przeżywały cały wieczór i dzisiejszy dzień. Na dodatek pada dzisiaj od samego rana, więc nawet nie było ochoty wyjść na dwór.
Nieco miny się poprawiły, kiedy lekki tort urodzinowy pojawił się na stole. Lekki tort urodzinowy, nagi…No wiem czy taki lekki skoro w nim tyle cukru. Ale smaczny jest na pewno. Skąd nagi? Ano stąd, że brzegi tortu są niecałkowicie pokryte . Lubię takie rustykalne torty.
Ten tort to połączenie zaparzonego biszkoptu z bezą szwajcarską. Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę. Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony biszkopt to ubite jajka zaparzone wrzątkiem. Ten biszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze się udaje.
Lekki tort urodzinowy
tortownica 23 cm, 10 porcji
Składniki:
Biszkopt
3 jajka
250 g cukru
100 ml wrzątku
200 g pszennej mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
4 białka
200 g cukru
Krem waniliowy
150 ml mleka
150 ml śmietanki, 36%
3 żółtka
100 g cukru
2 łyżki ziemniaczanej mąki
1 laska waniliowa
Do dekoracji
250 ml śmietanki kremówki, 36%
300 g truskawek
2 duże kiwi
150 g malin
kilka listków mięty
Nastaw piekarnik na 175ºC. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek cały czas miksując. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jajecznej masy. Wmieszaj mąkę ekko szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i spuść biszkopt z wysokości około 50 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrój na dwa grube placki.
Przygotuj kąpiel wodną. Postaw miskę z białkami i cukrem nad parą. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Białka powinny uzyskać temperaturę około 50ºC. Zdejmij ciepłe białka i ubijaj na sztywno. Masa powinna być lśniąca i gładka. ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Narysuj na papierze do pieczenia koło o średnicy 23 cm. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij ślimaka o średnicy 23 cm. Z reszty bezy wyciśnij małe rozetki. Wstaw bezę do nagrzanego na 125ºC piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i wysusz bezę.
Ugotuj waniliowy krem. Zagotuj śmietankę z cukrem. W garnuszku wymieszaj żółtka z mąką ziemniaczaną i mlekiem. Wlej do gotującej się śmietanki. Mieszaj aż krem zacznie gęstnień. Doprowadź jedynie do wrzenia ale nie gotuj dłużej, bo krem się zwarzy. Zdejmij krem z kuchni i wymieszaj z nasionami wanilii. Przykryj krem folią i odstaw do ostudzenia.
Połóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż maliny. Przykryj bezą. Ubij śmietankę i posmaruj wierzch bezy. Na wierzchu ułóż część pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj cały tort resztą śmietanki. Na wierzchu udekoruj owocami i małymi bezami. Smacznego!
5 komentarzy
Ciekawy przepis na biszkopt, całość wygląda baaaardzo apetycznie!
Dziękuję !Ten przepis jest prosty i zawsze się sprawdza
Mój starszy syn skończy 15 w sierpniu. Wspaniały tort!
Ojj muszę taki zrobić :)
Lekki i pyszny tort!