Lekki tort urodzinowy

Moje najmłodsze dziecię skończyło dzisiaj 15 lat! Jak ten czas leci. Nie zapomnimy dzisiejszego dnia również z innego powodu. Od wczoraj do dzisiaj do 20.00 byliśmy bez internetu i telewizji. Ja z małżonkiem nie miałam problemu, bo wczoraj po prostu poszliśmy wcześniej spać. Za to nasze chłopaki przeżywały cały wieczór i dzisiejszy dzień. Na dodatek pada dzisiaj od samego rana, więc nawet nie było ochoty wyjść na dwór.

lekki tort urodzinowy

Nieco miny się poprawiły, kiedy lekki tort urodzinowy pojawił się na stole. Lekki tort urodzinowy, nagi…No wiem czy taki lekki skoro w nim tyle cukru. Ale smaczny jest na pewno. Skąd nagi? Ano stąd, że brzegi tortu są niecałkowicie pokryte . Lubię takie rustykalne torty.

Ten tort to połączenie zaparzonego biszkoptu z bezą szwajcarską. Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę. Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony biszkopt to ubite jajka zaparzone wrzątkiem. Ten biszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze się udaje.

Lekki tort urodzinowy

tortownica 23 cm, 10 porcji

Składniki:

Biszkopt

3 jajka

250 g cukru

100 ml wrzątku

200 g pszennej mąki

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza

4 białka

200 g cukru

Krem waniliowy

150 ml mleka

150 ml śmietanki, 36%

3 żółtka

100 g cukru

2 łyżki ziemniaczanej mąki

1 laska waniliowa

Do dekoracji

250 ml śmietanki kremówki, 36%

300 g truskawek

2 duże kiwi

150 g malin

kilka listków mięty

lekki tort urodzinowy

Nastaw piekarnik na 175ºC. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek cały czas miksując. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jajecznej masy. Wmieszaj mąkę ekko szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i spuść biszkopt z wysokości około 50 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrój na dwa grube placki.

Przygotuj kąpiel wodną. Postaw miskę z białkami i cukrem nad parą. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Białka powinny uzyskać temperaturę około 50ºC. Zdejmij ciepłe białka i ubijaj na sztywno. Masa powinna być lśniąca i gładka. ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Narysuj na papierze do pieczenia koło o średnicy 23 cm. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij  ślimaka o średnicy 23 cm. Z reszty bezy wyciśnij małe rozetki. Wstaw bezę do nagrzanego na 125ºC piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i wysusz bezę.

Ugotuj waniliowy krem. Zagotuj śmietankę z cukrem. W garnuszku wymieszaj żółtka z mąką ziemniaczaną i mlekiem. Wlej do gotującej się śmietanki. Mieszaj aż krem zacznie gęstnień. Doprowadź jedynie do wrzenia ale nie gotuj dłużej, bo krem się zwarzy. Zdejmij krem z kuchni i wymieszaj z nasionami wanilii. Przykryj krem folią i odstaw do ostudzenia.

Połóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż maliny. Przykryj bezą. Ubij śmietankę i posmaruj wierzch bezy. Na wierzchu ułóż część pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj cały tort resztą śmietanki. Na wierzchu udekoruj owocami i małymi bezami. Smacznego!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *