Tort Pinokio upiekłam dla moich solenizantów, czyli moich synów, którzy obchodzą urodziny w maju i czerwcu z tygodniową różnicą. Jest to typowy tort na lato, idealny na urodziny. Szczerze mówiąc, zupełnie zapomniałam o tym cieście, ale na szczęście jeden z moich solenizantów przypomniał mi o nim.
Tort Pinokio – Idealny na urodzinową imprezę
Dzisiejsza wersja krajanki tortowej Pinokio jest nieco inna niż zazwyczaj. Do biszkoptu dodałam mąkę migdałową, dzięki czemu ciasto stało się bardziej wilgotne i miało delikatny, orzechowy posmak. Dodatkowo, udekorowałam tort świeżymi owocami sezonowymi – truskawkami, bananem i borówkami, co nadało mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale też apetycznego wyglądu. Warstwy kremu zostały wzbogacone o nutę limoncello, co doskonale współgrało z owocami i migdałowym biszkoptem.
Owocowa uczta dla oczu i podniebienia – świeże truskawki, borówki i banan nadają tortowi letniego blasku
Całość okazała się strzałem w dziesiątkę i tort urodzinowy cieszył się ogromnym powodzeniem. Moi synowie byli zachwyceni, a ja cieszę się, że mogłam im sprawić taką radość. To przypomnienie o tym przepisie na pewno sprawiło, że przygotowałam kolejny pyszny i orzeźwiający deser na letnie upały. Uwielbiam letnie wypieki z sezonowymi owocami. Owoce sezonowe to sekretny składnik, który zmienia każdy tort w letnie arcydzieło!
Składniki:
Biszkopt
3 żółtek
1 jajko
80 g masła, miękkiego
120 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g pszennej mąki
2 łyżki mąki migdałowej
Beza
3 białka
160 g cukru
Nadzienie do tortu
300 g świeżych truskawek
100 g borówki amerykańskiej
1 banan
400 ml śmietanki kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru limoncello
Przygotowanie:
- Zacznij od spodu na tort. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Blaszkę z piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie ciasto.
- Następnie ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania zacznij dodawać po łyżce cukru. Po dokładnym ubiciu beza powinna być lśniąca i aksamitna. Rozsmaruj bezę po cieście, posyp migdałowymi płatkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru.
- Połóż pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą do góry.
- Rękaw cukierniczy napełnij resztą śmietany i wyciśnij rozetki. Między rozetki powciskaj truskawki. Gotowe ciasto włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój na 12 kwadratów. Smacznego!