Uwielbiam piec torty. Zamiast tradycyjnego tortu na biszkopcie upiekłam tort marchewkowo czekoladowy. Przeszłam samą siebie. Tort naprawdę mi się udał. Bardzo smaczny! Prawdziwa sensacja! Tort jest wilgotny i miękki jak puch, przy czym łatwo się kroi i utrzymuje formę. Po prostu rozpływa się w ustach! Tort smakuje najlepiej , jeśli go się wyjmie z lodówki na pół godziny przed spożyciem.
Tort marchewkowo czekoladowy do podwójnie czekoladowy tort. Do ciasta marchewkowego dodałam kakao. Jak dla mnie to ciekawe połączenie, marchewka i kakao. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię, kiedy w torcie jest dużo kremu. Nie pożałowałam go w tym deserze. Tort jest super kremowy.
Aby przełamać słodycz zrobiłam krem czekoladowo serowy. Jest najprostszy krem z serkiem homogenizowanym, który z powodzeniem można zastąpić mascarpone. Polem wypróbować te tort. Okazji na pewno nie zabraknie.
Tort marchewkowo czekoladowy
tortownica o średnicy 27 cm
Składniki:
Ciasto marchewkowe
100 g orzechów pekan, drobno pokrojone
340 g utartej marchewki
mała puszka mandarynek w zalewie
4 jajka
150 g trzcinowego cukru
240 ml oleju
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
200 g pszennej mąki
80 g mąki grahamki
25 g kakao
1 łyżeczka oczyszczonej sody
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj teraz utartą marchewkę i pokrojone, odcedzone mandarynki, otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao, solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki.
Krem czekoladowo serowy
270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao
350 g homogenizowanego serka
85 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź do pokojowej temperatury. Utrzyj masło z cukrem pudrem i kakao. Dodaj po łyżce serka i miksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj ostudzoną czekoladą cały czas miksując. Krem natychmiast zgęstnieje. Posmaruj pierwszy placek kremem, przykryj drugim. Rozsmaruj część kremu i przykryj ostatnim plackiem. Na powierzchni tortu rozsmaruj grubą warstwę kremu, boki posmaruj jedynie .
8 komentarzy
Uwielbiam ciasto marchewkowe!
Ciekawa jestem wersji czekoladowej…
:)
Ja też byłam ciekawa, dlatego w końcu takie upiekłam…
O mamo, ale cudo:)
Dziękuję bardzo!
obłędnie wygląda
Dziękuję!
Wykorzystałam przepis jako podstawę do tortu dla mojego syna. Pyszny ! Goście byli zachwyceni :)
Super! Dziękuję za komentarz!