Ciasto dyniowe z makiem

Zapraszam na kolejne ciasto z dynią. Tym razem upiekłam dyniowe ciasto z makiem. Połączenie dyni z makiem okazało się świetnym pomysłem. Bardzo lubię makowce i ciasta z makiem, więc postanowiłam wypróbować dynię z makiem. Dyniowe ciasto świetnie pasuje na Halloween party. Polane czekoladą prezentuje się podobnie jak ciastka mumie.

ciasto z dyniądynia_przepisciasto dyniowewypieki dyniowe

Ciasto z dynią i makiem

Składniki:

Prostokątna foremka 20 cm x 35 cm

250 g pszennej mąki

250 g cukru

1½ łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

150 g masła, roztopionego

2 jajka

300 g puree z dyni

350 g masy makowej, może być gotowa i z bakaliami

2 białka

150 g białej czekolady

dyniowe ciasto przepis

Zmiksuj jajka z cukrem, waniliowym ekstraktem i solą. Dodaj rozpuszczony i przestudzone masło, zmiksuj. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj jeszcze raz. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.  Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Rozprowadź równomiernie.  Zmiksuj białka i wymieszaj z masą makową. Wyłóż masę  makową na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Po zastygnięciu czekolady pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.