Ciasto miodowe czyli miodu nigdy nie za dużo

Ciasto miodowe…Uwielbiam miód, a jeszcze bardziej w ciastach. To miodowe ciasto zawiera go tak dużo, że jest w smaku prawie karmelowe. Jest to typowe ciasto ucierane na maśle…Nigdy nie używam margaryny. Ciasto ucierane na maśle jest bardzo aromatyczne i puszyste. Poza tym masło jest zdrowe, a margaryna nie! Miodownik to ciasto na każdą okazję, słodkie i aromatyczne. Pyszne świąteczne ciasto.

ciasto miodowe

Ciasto miodowe

Składniki:

prostokątna foremka 25 cm x 18 cm

3 jajka, duże

200 g masła, miękkiego

100 g brązowego cukru + 2 łyżki do posypania

250 ml miodu

200 g pszennej mąki

100 g pszennej mąki pełnoziarnistej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników

150 g włoskich orzechów

100 g suszonej żurawiny

cukier puder do posypania

ciasto miodowe miodownik_1

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Na koniec wlej miód i zmiksuj składniki do połączenia. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z maślaną masą. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

Źródło: Paweł Małecki

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.