Ciasto miodowe…Uwielbiam miód, a jeszcze bardziej w ciastach. To miodowe ciasto zawiera go tak dużo, że jest w smaku prawie karmelowe. Jest to typowe ciasto ucierane na maśle…Nigdy nie używam margaryny. Ciasto ucierane na maśle jest bardzo aromatyczne i puszyste. Poza tym masło jest zdrowe, a margaryna nie! Miodownik to ciasto na każdą okazję, słodkie i aromatyczne. Pyszne świąteczne ciasto.
Ciasto miodowe
Składniki:
prostokątna foremka 25 cm x 18 cm
3 jajka, duże
200 g masła, miękkiego
100 g brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
250 ml miodu
200 g pszennej mąki
100 g pszennej mąki pełnoziarnistej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników
150 g włoskich orzechów
100 g suszonej żurawiny
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Na koniec wlej miód i zmiksuj składniki do połączenia. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z maślaną masą. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
Źródło: Paweł Małecki
10 komentarzy
Ciasta miodowe bardzo lubię więc czemu nie?:)
Ciasto miodowe jest super. Pyszne, proste i szybko do zrobienia.
Musi być pyszne!
My za miodem nie przepadamy ale w cieście to co innego :D Wygląda bardzo apetycznie :)
Ja ostatnio sporo miodu użyłam do przygotowania pierniczków :)
Uwielbiam miodownik tylko mam troszkę inny przepis :)
Uwielbiam miód – ciasto z pewnością by mi posmakowało.
Czy to ciasto jest wilgotne czy raczej jak babka? Wygląda pięknie :) Uwielbiam wszystko co miodowe :)
Podobne do babki i jak poleży kilka dni to jest jeszcze lepsze!
Dziękuję-na pewno je zrobię :)