Zapraszam po przepis na kolejne ciasto ucierane, babka dyniowa z kurkumą, jesteście ciekawi? Jesień zawsze kojarzy mi się dynią. Dynia to takie, wydawałoby się nijakie warzywo, które tak właściwie jest owocem. Jednak ciasto z dynią jest wilgotne, miękkie i ma przepiękny kolor. To ciasto po prostu nie da się nie lubić!
Upiekłam babkę w nowej formie. Jest to ceramiczna forma z tuleją, wysoka i pojemna z praktycznymi uchwytami. Babka piekła się dosyć długo, ale ładnie wyrosła. Ceramiczna forma do pieczenia jest trwała, nie rysuje się, ani nie rdzewieje jak formy metalowe. Im większa forma ceramiczna tym cięższa. Mi to akurat nie przeszkadza, zwłaszcza, że forma ma dwa uchwyty po bokach. Ceramiczną formę z tuleją marki tescoma możecie nabyć w sklepie garneczki.pl.
Piekliście kiedyś ciasto z kurkumą? Kurkuma to znana przyprawa w azjatyckiej kuchni. Wchodzi w skład popularnej curry, której nadaje żółty kolor. Kurkuma w połączeniu z dynią nadaje babce piękny, żółto pomarańczowy kolor. Piękne jesienne kolory! Babka jest bardzo wilgotna. Na ogół używam dyniowego puree z pieczonej dyni. Smak pieczonej dyni jest bardziej skoncentrowany. Gotowana dynia wydaje mi się rozwodniona i bez smaku. Puree często mrożę. Dynie na ogół są duże, ale czasami natrafię na mniejsze owoce z gatunku hokkaido, które świetnie się nadają do wypieków i gotowania.
Babka dyniowa z kurkumą
foremka z tuleją o pojemności 1,5 l
Składniki:
300 g dyniowego puree
150 g masła, rozpuszczonego
4 jajka
250 g cukru
200 g pszennej mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
70 g orzechów pekan
1 łyżka masła do posmarowania formy
2 łyżki tartej bułki lub łyżka mąki do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta
Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką lub mąką. Nastaw piekarnik na 180ºC, góra – dół. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i dyniowym puree. Jak przygotować puree z dyni, kliknij tutaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i orzechami pekan. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Napełnij formę masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez około godziny. Sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest upieczone. Ostudź ciasto w formie. Oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
2 komentarze
Wygląda pięknie! Mam nadzieje, że smakuje równie dobrze, spróbuje na pewno!
Nigdy nie próbowałem babki dyniowej, ale chyba pora żeby przyrządzić bo wygląda smakowicie.