Jak wykorzystać świeży kokos

Ciasto kokosowe ze świeżego kokosa to według mnie idealny wypiek, idealne ciasto ucierane. Chyba już nigdy nie będę dodawać kokosowych wiórków do środka ciasta tylko świeżo zmiksowany miąższ z kokosowego orzecha.  Niedawno w pracy koleżanka zademonstrowała nam otwieranie kokosowego orzecha. Jakoś tak się złożyło, że zawsze kupowałam gotowe wiórki i kokosowe chipsy, bo byłam przekonana, że otwieranie kokosu to masakra. Tymczasem, dostanie się do wnętrza kokosowego orzecha wcale nie było takie trudne. Kokos ma 3 wgłębienia, zwane oczkami i buzią. Na oczkami przechodzi bruzda i to właśnie w nią należy uderzyć młotkiem. Kokos rozpada się na dwie połówki. Warto to robić nad jakimś naczyniem aby nie stracić kokosowej wody.

ciasto kokosowe

Jakoś nie byłam zachwycona smakiem świeżego kokosa, zresztą jak reszta towarzystwa, która asystowała w otwieraniu orzecha, za to ciasto kokosowe wyszło przepyszne, cudownie wilgotne i oczywiście pachnące kokosem.

ciasto ucierane kokosowe codojedzenia

Kokosowe wypieki świetnie harmonizują z cytrusami i malinami. Nie omieszkałam dodać soku i otartej skórki z cytryny i do tego ciasta. Koleżanki w pracy były zachwycone!

Ciasto kokosowe

podłużna foremka 20 cm x 12 cm

Składniki:

150 g miąższu + woda ze świeżego kokosa

3 jajka

150 g masła

250 g pszennej mąki

200 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cytryna, sok i otarta skórka

¼ łyżeczki soli

200 g malin

lukier cytrynowa

2 – 3 łyżki soku z cytryny

100 g cukru pudru

1 łyżka liofilizowanych malin

ciasto kokosowe ucierane blog codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Otwórz kokos, wyjmij miąższ i zachowaj wodę. Pokrój miąższ na kawałki i zmiksuj wraz z kokosową wodą. Do miąższu dodaj jajka, sok i otartą skórkę z cytryny oraz schłodzone, rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką. Do miski przesiej mąkę z proszkiem, dodaj cukier i sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj do mokrych. Wymieszaj masę łyżka. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, wygładź powierzchnię i powtykaj maliny. Jeśli maliny są mrożone to nie rozmrażaj ich. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *