Ciasto kokosowe ze świeżego kokosa to według mnie idealny wypiek, idealne ciasto ucierane. Chyba już nigdy nie będę dodawać kokosowych wiórków do środka ciasta tylko świeżo zmiksowany miąższ z kokosowego orzecha. Niedawno w pracy koleżanka zademonstrowała nam otwieranie kokosowego orzecha. Jakoś tak się złożyło, że zawsze kupowałam gotowe wiórki i kokosowe chipsy, bo byłam przekonana, że otwieranie kokosu to masakra. Tymczasem, dostanie się do wnętrza kokosowego orzecha wcale nie było takie trudne. Kokos ma 3 wgłębienia, zwane oczkami i buzią. Na oczkami przechodzi bruzda i to właśnie w nią należy uderzyć młotkiem. Kokos rozpada się na dwie połówki. Warto to robić nad jakimś naczyniem aby nie stracić kokosowej wody.
Jakoś nie byłam zachwycona smakiem świeżego kokosa, zresztą jak reszta towarzystwa, która asystowała w otwieraniu orzecha, za to ciasto kokosowe wyszło przepyszne, cudownie wilgotne i oczywiście pachnące kokosem.
Kokosowe wypieki świetnie harmonizują z cytrusami i malinami. Nie omieszkałam dodać soku i otartej skórki z cytryny i do tego ciasta. Koleżanki w pracy były zachwycone!
Ciasto kokosowe
podłużna foremka 20 cm x 12 cm
Składniki:
150 g miąższu + woda ze świeżego kokosa
3 jajka
150 g masła
250 g pszennej mąki
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna, sok i otarta skórka
¼ łyżeczki soli
200 g malin
lukier cytrynowa
2 – 3 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru
1 łyżka liofilizowanych malin
Nastaw piekarnik na 180ºC. Otwórz kokos, wyjmij miąższ i zachowaj wodę. Pokrój miąższ na kawałki i zmiksuj wraz z kokosową wodą. Do miąższu dodaj jajka, sok i otartą skórkę z cytryny oraz schłodzone, rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką. Do miski przesiej mąkę z proszkiem, dodaj cukier i sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj do mokrych. Wymieszaj masę łyżka. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy, wygładź powierzchnię i powtykaj maliny. Jeśli maliny są mrożone to nie rozmrażaj ich. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
Z cukru pudru i i soku z cytryny zrób lukier. Wlej najpierw 2 łyżki soku. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj kolejną łyżką soku. Polukruj ciasto i posyp liofilizowanymi owocami. Kiedy lukier zaschnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!
7 komentarzy
Lubię to, co kokosowe :D
Nareszcie wiem co zrobić z kokosami. Wygląda obłędnie, musze koniecznie wypróbować:)
Wygląda przepysznie! Czy do polewy mogę dodać także świeże maliny?
To naprawdę pyszne zastosowanie!
Cytrusy, maliny i kokos.. to musi być pyszne połącznie :D
Czytając sam przepis robię się głodna, koniecznie będę musiała spróbować!
Bardzo ciekawy przepis, wypróbuje go i dam znać jak mi poszło :)