Otwieram sezon na dynię na co do jedzenia, upiekłam ciasto dyniowe z ananasem i tosca! Kupiłam piękną dynię, która nazywa się Crown Prince, dynia niebieska zielona o bardzo twardej skórze. Nieźle musiałam się namęczyć aby ją rozkroić.
Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który jest bardzo słodki.
Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo ananasowe. Ciasto dyniowe ma wspaniały kolor i jest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni.
Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca.
Ciasto dyniowe z ananasem i tosca
prostokątna foremka 18 cm x 25 cm
Składniki:
200 g pszennej mąki
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g ananas, pokrojonego w kostkę
szczypta soli
2 jajka
200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach
150 ml oleju
Kruszonka tosca
100 g różnych orzechów i migdałów
50 g kokosowych chipsów
100 g masła
90 g jasnego muscovado
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietanki lub mleka
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej mokre. Potem połącz w jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.
7 komentarzy
idealne ciasto na jesień
Pysznie połączyłaś smaki!
Dziękuję Pati!
W smaku ciasto jest niesamowite. Połączenie dyni z orzechami – IDEALNE :)
Dziękuję!
Wspaniale ciasto do herbaty, imponujáca kruszonka. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję Samantha!