Śliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe, kruche ciasto czy crumble.
Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę z migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki. Ja lubię śliwki, których pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Wiem wtedy, że owoce są dojrzałe i słodkie.
Migdałowe ciasto ze śliwkami nie jest typowym ciastem ucieranym ale smakuje podobnie. Do ciasta użyłam kokosowego oleju ale można je swobodnie zastąpić roztopionym masłem lub olejem. To ciasto jest uniwersalne, ponieważ można je upiec z innymi owocami.
Ciasto migdałowe ze śliwkami
okrągła forma o średnicy 23 cm
Składniki:
100 g mąki migdałów
180 g pszennej mąki
200 g trzcinowego cukru
1 jajko
150 ml kokosowego oleju
150 ml migdałowego mleka
sok z jednej cytryny
300 g śliwek
Migdałowa kruszonka
2 łyżki migdałów
3 łyżki mąki
1 łyżka kokosowego oleju
Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i cukrem. W drugiej misce wymieszaj jajko, kokosowy olej, mleko i sok z cytryny. Dodaj suche składniki i wymieszaj masę rózgą do połączenia. Napełnij ciastem formę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu powciskaj przepołowione śliwki. Przygotuj kruszonkę rozcierając składniki palcami i posyp ciasto. Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut. Ciasto można jeść na ostudzone lub lekko ciepłe z lodami.