Dojrzewają jak zwariowane…

Śliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami.  Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe, kruche ciasto czy crumble.

ciasto__sliwki_codojedzenia

Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę z migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki. Ja lubię śliwki, których pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Wiem wtedy, że owoce są dojrzałe i słodkie.

ciasto_sliwki_codojedzenia_przepis

Migdałowe ciasto ze śliwkami nie jest typowym ciastem ucieranym ale smakuje podobnie. Do ciasta użyłam kokosowego oleju ale można je swobodnie zastąpić roztopionym masłem lub olejem. To ciasto jest uniwersalne, ponieważ można je upiec z innymi owocami.

przepis na ciasto migdałowe ze śliwkamiciasto_codojedzenia_przepis

Ciasto migdałowe ze śliwkami

okrągła forma  o średnicy 23 cm

Składniki:

100 g mąki migdałów

180 g pszennej mąki

200 g trzcinowego cukru

1 jajko

150 ml kokosowego oleju

150 ml migdałowego mleka

sok z jednej cytryny

300 g śliwek

Migdałowa kruszonka

2 łyżki migdałów

3 łyżki mąki

1 łyżka kokosowego oleju

ciasto ze śliwkami przepis codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC.  Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, mąką migdałową i cukrem. W drugiej misce wymieszaj jajko, kokosowy olej, mleko i sok z cytryny. Dodaj suche składniki i wymieszaj masę rózgą do połączenia. Napełnij ciastem formę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu powciskaj przepołowione śliwki. Przygotuj kruszonkę rozcierając składniki palcami i posyp ciasto. Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut. Ciasto można jeść na ostudzone lub lekko ciepłe z lodami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *