Babka cytrynowa nie nalezala do moich ulubionych ucieranych ciast, kiedy bylam dzieckiem, ale teraz wrocila do laski. Upieklam pyszna babke o intensywnym, cytrynowym smaku. Babka cytrynowa jest super wilgotna. Nic dziwnego, maslo , sok z cytryny, jogurt i lemon curd robi swoje.
Rzadko kiedy robie to same ciasto dwa razy pod rzad, a dzisiaj znowu je upieklam i jutro obdarzem nim moje kolezanki w pracy. Babka jest taka aromatyczna!
Przepis pyszna babka cytrynowa z lemon curd
na 2 l foremke babka
Składniki:
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 3 ½ – 4 dl mąki, nie pakuj mąki,tylko odmierz luźno
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 dl cukru
- 1 łyżeczka extraktu waniljowego
- 2 jaja
- 2 dl jogurtu
- sok i otarta skorka z 1 cytryny
- 1½ dl lemon curd ( kupilam gotowy)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Rozpuść masło i ostudź masło.
- Utrzyj jaja z cukrem, extraktem waniljowym. Dodaj sok i otarta skorke z cytryny oraz lemon curd. Na koniec wmieszaj rozpuszczone maslo i jogurt
- Przesiej make z proszkiem i soda i juz recznie wymieszaj z masa masa jajeczna.
- Posmaruj foremke tluszczem i posyp tarta bulka. Napelnij forme ciastem, wygladz.
- Piecz babke na 170ºC (termoobieg) przez 40 minut. Dla pewnosci skontroluj czy patyczek jest suchy.
3 komentarze
Uwielbiam takie aromatyczne ciasta:)
Piękna baba, bardzo lubię cytruskowe wypieki :)
cytrynowe wypieki uwielbiam… pieknie wyrosła