Ciasto na niedzielę, to puszyste ciasto z jabłkami i białą czekoladą. To ciasto to takie ciasto na jedno posiedzenie. Jest w nim sporo cukru, białej czekolady, ale słodycz świetnie się balansuje z kwaśnymi jabłkami. Tak, jabłka do tego ciasta to nie przypadkowy wybór. Jabłka koniecznie muszą być kwaśne i soczyste. Wtedy naprawdę nie można przejść koło tego ciasta obojętnie.
Mam słabość do jabłek. To moje ulubione owoce. Dzisiaj się dowiedziałam, że moja koleżanka jest uczulona na jabłka. Pomyślałam, że dla mnie byłoby nie do zniesienia nie kosztować się pysznym jabłkiem, czy szarlotką.
Jabłecznik to najprostsze ciasto. Można je przyrządzić jako kruche ciasto z jabłkami lub jako biszkoptowe. Przepis poniżej to ciasto typu ucieranego, choć tak naprawdę to masło rozpuściłam i wymieszałam z cukrem. Ciasto jest bardzo wilgotne. Wyczuwa się w nim karmelizowaną czekoladę. Sądzę, że to ciasto polubią nie tylko smakosze jabłek ale też smakosze białej czekolady.
Ciasto z jabłkami i czekoladą
16 porcji, prostokątna foremka o rozmiarach 20 cm x 25 cm
Składniki:
180 g masła
180 g cukru
50 g golden syropu lub agave
100 ml jabłkowego soku
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
¾ łyżeczki kardamonu, młotkowanego
225 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
90 g białej czekolady, drobno pokrojonej
4 jabłka średniej wielkości, np. szara reneta
1 łyżka brązowego cukru do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC, góra dół. Rozpuść masło z golden syropem. Dodaj jajka i sok. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą maślaną. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wylej ciasto na dno. Obierz jabłka, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Ułóż jabłka na cieście lekko dociskając. Na koniec posyp wierzch ciasta cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 – 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Smacznego!