Puszyste ciasto na niedzielę

Ciasto na niedzielę, to puszyste ciasto z jabłkami i białą czekoladą. To ciasto to takie ciasto na jedno posiedzenie. Jest w nim sporo cukru, białej czekolady, ale słodycz świetnie się balansuje z kwaśnymi jabłkami. Tak, jabłka do tego ciasta to nie przypadkowy wybór. Jabłka koniecznie muszą być kwaśne i soczyste. Wtedy naprawdę nie można przejść koło tego ciasta obojętnie.

Mam słabość do jabłek. To moje ulubione owoce. Dzisiaj się dowiedziałam, że moja koleżanka jest uczulona na jabłka. Pomyślałam, że dla mnie byłoby nie do zniesienia nie kosztować się pysznym jabłkiem, czy szarlotką.

ciasto_jablka_czekolada_przepis_codojedzenia

Jabłecznik to najprostsze ciasto. Można je przyrządzić jako kruche ciasto z jabłkami lub jako biszkoptowe. Przepis poniżej to ciasto typu ucieranego, choć tak naprawdę to masło rozpuściłam i wymieszałam z cukrem. Ciasto jest bardzo wilgotne. Wyczuwa się w nim karmelizowaną czekoladę. Sądzę, że to ciasto polubią nie tylko smakosze jabłek ale też smakosze białej czekolady.

ciasto_jablecznik_przepis_codojedzenia

Ciasto z jabłkami i czekoladą

16 porcji, prostokątna foremka o rozmiarach 20 cm x 25 cm

Składniki:

180 g masła

180 g cukru

50 g golden syropu lub agave

100 ml jabłkowego soku

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

¾ łyżeczki kardamonu, młotkowanego

225 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli do smaku

90 g białej czekolady, drobno pokrojonej

4 jabłka średniej wielkości, np. szara reneta

1 łyżka brązowego cukru do posypania

ciasto_niedziela_jablka_jabłecznik_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC, góra dół. Rozpuść masło z golden syropem. Dodaj jajka i sok. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z masą maślaną. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wylej ciasto na dno. Obierz jabłka, usuń gniazdka i pokrój w ósemki. Ułóż jabłka na cieście lekko dociskając. Na koniec posyp wierzch ciasta cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 – 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *