Ciasto wiewiórka chodziło za mną od dawna. Pyszne ciasto wiewiórka to ciasto z jabłkami i bakaliami z lekką cynamonową nutą. Mało tego to ciasto polane gęstym karmelem. Zrobiłam je do pracy do popołudniowej kawy, moja kolejka. Poszło w mig! Niewątpliwie zrobię je jeszcze niejeden raz, zwłaszcza, że to ciasto z jabłkami. Uwielbiam jabłka, a jeszcze bardziej jabłka w wypiekach.
Ciasto wiewiórka
Składniki:
prostokątna forma 22 cm x 35 cm
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
160 g cukru
120 g stopionego masła
100 g włoskich orzechów
4 jabłka, duże
100 g rodzynek
100 g czekolady, u mnie gorzka 70% kakao
Dodatkowo
Karmel śmietankowy, tutaj przepis
3 łyżki kokosowych wiórków
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg lub 175ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj rozpuszczone i ostygnięte masło. Przesiej mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i dodaj do jajecznej masy. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie posiekaj grubo orzechy i czekoladę. Ja zrobiłam to przy pomocy robota kuchennego. Uwielbiam mój nowy robot kuchenny. Wyręcza mnie bardzo często. Również obrane jabłka wrzuciłam do misy robota, który pokroił je na drobno. Dodaj orzechy, czekoladę, rodzynki i jabłka do masy. Delikatnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem. Ciasto jest gęste ale takie ma być. Wygładź powierzchnię i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj karmel i lekko przestudź. Posmaruj ciasto ostudzonym karmelem, a na wierzchu posyp kokosowymi wiórkami.
Do ciasto zamiast włoskich orzechów można dodać orzechy laskowe. Gorzką czekoladę można zamienić na mleczną lub białą. Cynamon można zastąpić kardamonem, a jabłka z powodzeniem zastąpią gruszki.
3 komentarze
Ten karmel na wierzchu, mmm… Musiało smakować bosko! :)
Tak!
Pysznie się prezentuje :) No i ta nazwa jest cudna :)