Ciasto z jabłkami kardamonem i rumem

Witajcie! Mój ostatni weekend w Polsce! Muszę to uczcić pysznym ciastem z przepysznych jabłek. Ciasto z jabłkami i rumem to prosty przepis z wykorzystaniem jabłek moich ulubionych owoców. Za jabłka dałabym się sprzedać tak jak mój mąż za pomarańcze…Co kraj to obyczaj! Do ciasta z jabłkami i rumem pasują soczyste jabłka z rumieńcem jak Genewa, Lobo lub Elise. Mądra jestem co! Przeszłam się ostatnio przez lokalny ryneczek i widziałam wszystkie te jabłka na straganach. Najbardziej lubię jabłka o tej porze! Są najlepsze. Lubię też jabłka rodzime, bo mają cienką skórkę i są soczyste, lekko kwaskowate, a więc takie idealne na ciasto z jabłkami i rumem.

ciasto z jabłkami

Przepis na ciasto z jabłkami i rumem pochodzi z książki „Cook beautiful”, który ja nieco zmodyfikowałam. Ciasto z jabłkami to niezawodny deser, który szybko znika ze stołu. Tego typu ciasto pojawia się u mnie często, zwłaszcza, że koleżanki z pracy zawsze obdarowują mnie jabłkami ze swoich ogrodów. W podziękowaniu piekę ciasto z jabłkami dla koleżanek do pracy…Ale dzisiaj będę świętować jeszcze z rodziną w Polsce, a w środę będę już w domu! Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej!

ciasto z jabłkami i rumem

Ciasto z jabłkami i rumem to ciasto z kardamonem. Nauczyłam się używać kardamon do ciast w Szwecji i muszę przyznać, że wolę kardamon od cynamonu. Kardamon z jabłkami to bajeczna kompozycja, a jeszcze w połączeniu z rumem…Niech Was nie przeraża fakt dodania alkoholu do ciasta. Alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia. Rum pozostawia po sobie jedynie fajny posmak. Jest to więc ciasto dla wszystkich miłośników ciasta z jabłkami.

ciasto z jabłkami i kardamonem

Ciasto z jabłkami i rumem

Składniki:

na prostokątną formę  20 cm x 30 cm

180 g pszennej mąki

1 łyżeczka zgniecionego kardamonu

1 łyżeczka proszku dopieczenia

¼ łyżeczki soli

3 łyżki rumu

2 duże jajka

180 g cukru

80 ml jabłkowego cydru

5 małych jabłek lub 3 średniej wielkości, u mnie Genewa

100 g masła, roztopione

ciasto jabłkowe przepis

przepis na ciasto z jabłkami i rumem

Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem. Dodaj kardamon i przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i solą. Następnie miksując dodaj cydr w pokojowej temperaturze i rum. Do jajecznej masy dodawaj na przemian suche składniki z rozpuszczonym masłem. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC. Jabłka przekrój na pół i usuń gniazdka. 2 jabłka pokrój w kostkę, a resztę w cienkie plasterki. Wylej ciasto na dno formy i rozprowadź równomiernie jabłka pokrojone w kostkę. Resztę jabłek ułóż dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Piecz przez około 35 minut lub wedle piekarnika.

Tagi

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.