Witajcie! Mój ostatni weekend w Polsce! Muszę to uczcić pysznym ciastem z przepysznych jabłek. Ciasto z jabłkami i rumem to prosty przepis z wykorzystaniem jabłek moich ulubionych owoców. Za jabłka dałabym się sprzedać tak jak mój mąż za pomarańcze…Co kraj to obyczaj! Do ciasta z jabłkami i rumem pasują soczyste jabłka z rumieńcem jak Genewa, Lobo lub Elise. Mądra jestem co! Przeszłam się ostatnio przez lokalny ryneczek i widziałam wszystkie te jabłka na straganach. Najbardziej lubię jabłka o tej porze! Są najlepsze. Lubię też jabłka rodzime, bo mają cienką skórkę i są soczyste, lekko kwaskowate, a więc takie idealne na ciasto z jabłkami i rumem.
Przepis na ciasto z jabłkami i rumem pochodzi z książki „Cook beautiful”, który ja nieco zmodyfikowałam. Ciasto z jabłkami to niezawodny deser, który szybko znika ze stołu. Tego typu ciasto pojawia się u mnie często, zwłaszcza, że koleżanki z pracy zawsze obdarowują mnie jabłkami ze swoich ogrodów. W podziękowaniu piekę ciasto z jabłkami dla koleżanek do pracy…Ale dzisiaj będę świętować jeszcze z rodziną w Polsce, a w środę będę już w domu! Wszędzie dobrze ale w domu najlepiej!
Ciasto z jabłkami i rumem to ciasto z kardamonem. Nauczyłam się używać kardamon do ciast w Szwecji i muszę przyznać, że wolę kardamon od cynamonu. Kardamon z jabłkami to bajeczna kompozycja, a jeszcze w połączeniu z rumem…Niech Was nie przeraża fakt dodania alkoholu do ciasta. Alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia. Rum pozostawia po sobie jedynie fajny posmak. Jest to więc ciasto dla wszystkich miłośników ciasta z jabłkami.
Ciasto z jabłkami i rumem
Składniki:
na prostokątną formę 20 cm x 30 cm
180 g pszennej mąki
1 łyżeczka zgniecionego kardamonu
1 łyżeczka proszku dopieczenia
¼ łyżeczki soli
3 łyżki rumu
2 duże jajka
180 g cukru
80 ml jabłkowego cydru
5 małych jabłek lub 3 średniej wielkości, u mnie Genewa
100 g masła, roztopione
Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem. Dodaj kardamon i przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i solą. Następnie miksując dodaj cydr w pokojowej temperaturze i rum. Do jajecznej masy dodawaj na przemian suche składniki z rozpuszczonym masłem. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC. Jabłka przekrój na pół i usuń gniazdka. 2 jabłka pokrój w kostkę, a resztę w cienkie plasterki. Wylej ciasto na dno formy i rozprowadź równomiernie jabłka pokrojone w kostkę. Resztę jabłek ułóż dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Piecz przez około 35 minut lub wedle piekarnika.
5 komentarzy
Pysznie się prezentuje, a kardamon w ciastach sprawdza się świetnie :)
Cudownie się prezentuje! Porywam kawałek :)
Od samej nazwy już ślinka cieknie :)
My też za jabłka dałybyśmy się pokroić :D Chociaż też bardzo lubimy grejpfruty :D
lubię ciasta z kardamonem